Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora i guldstrid

Annons

Visst har Hedemora legat i budkavletopp tidigare. För många, många år sedan, när klubben "vimlade" av världsmästare. Och visst tog IFK Hedemora tredjeplatsen 1999.

Men inte mycket talade för att IFK Hedemora skulle vara med och slåss om SM-guldet i år.

Redan på första sträckan fanns Hedemoras Marcus Kullman med bland de tio främsta. Visserligen dryga halvminuten efter Leksands Anders Dalin, som vann sträckan, men bara ett par sekunder efter till exempel Malungs lag 1 och 2.

- Vi hade kommit överens om att vi som sprang de tre första sträckorna skulle springa på säkerhet och inte göra några drastiska drag, säger Marcus. Vårt mål var att bädda för vår slutman - Jamie Stevensson.

Det innebar att lagmedlemmarna skulle ta det lugnt. Följa med på kartan, så att inga misstag gjordes, men samtidigt låta andra sköta det mesta av orienteringen.

- Och jag gjorde inga misstag, så det kändes bra, menar Marcus.

På andra sträckan sprang Urban André. Också han skötte sig med den äran.

- Det gick som på räls, menar Urban. Det viktiga var att se till att man hängde med så bra på kartan att man inte kom in på fel gaffling. Då är det kört. Men jag gjorde inga misstag, jag heller.

Och fortfarande låg Hedemora kvar runt tionde plats - med täten bara något tiotal sekunder före sig.

På tredje sträckan tog Tobias Bengtsson över. Och han hade tur. Nu återstod bara sex-sju lag i täten, och Tobias hade en av de kortare gafflarna.

- Det var inga som helst problem att hänga med, menar Tobias.

Då hade Skogsmårdarnas Håkan Eriksson det jobbigare.

- Jag hade ta mig sjutton längre gaffling än de andra i täten på varenda gaffel, menade han. Gång på gång fick jag försöka ta ikapp.

Det lyckades han med, och vid sista växlingen fanns både Skogsmårdarna (femma) och IFK Hedemora (sexa) fortfarande med i tätgruppen.

Men på sista sträckan sprack det mesta upp. Båda Malungs lag gjorde till exempel ordentliga missar. Och vid fjortonde kontrollen spikade Jamie Stevenson och Södertäljes Leksandsförvärv Niclas Jonasson, samtidigt som övriga missade ordentligt.

- Helt plötsligt stod det mellan Niclas och mig, säger Jamie. Det blev helt tyst bakom oss. Och vi sprang och bevakade varandra. Ingen av oss ville ta initiativet och ge den andra chansen att få ett försprång.

I tre kilometer - fram till sista kontrollen - var de mol allena i skogen.

- Men helt plötsligt dök IFK Göteborgs Håkan Pettersson upp framför oss på väg in mot sista kontrollen. Han hade tagit ett annat vägval och vi märkte aldrig att han kom, förrän det var för sent.

Jamie satsade vad han hade på snitseln till målet. Han distanserade Niclas Jonasson - men lyckades inte riktigt komma ikapp Håkan Pettersson. En sekund blev marginalen.

- Men vi är hemskt nöjda även med silvret, menar Jamie. Det är betydligt bättre än vad vi räknat med.

Tyvärr försvinner nu troligen en av lagets medlemmar. Det är Tobias Bengtsson, som sedan ett år tillbaka bor i Göteborg, och nu funderar på att byta klubb.

- Jag tränar ju med Göteborgs-klubbarna, reser med dem och träffar dem jämt och ständigt. Därför känns det naturligt att jag även byter till en av Göteborgs-klubbarna, menar Tobias. Men det är klart att det här silvret gör att jag kanske bör fundera en gång till - innan jag bestämmer mig.

Leksand blev till slut näst bästa dalalag med en åttondeplats, slagen av IFK Göteborg med drygt sju minuter. Malungs andralag blev elva och förstalaget tolva.

I damklassen segrade som väntat IK Hakarpspojkarna. Leksands andralag blev överraskande bästa dalalag, med en mycket hedrande fjärdeplats. I laget ingick Therese Bergqvist, Bitti Sandahl och Eva Nordkvist. Laget var faktiskt bara en sekund från bronset, som Friskus Varberg tog. Men upp till täten var avståndet nästan tio minuter.

I juniorklasserna fanns inget dalalag med bland de tjugo främsta. Bäst gick det för VbOL:s damjuniorer, som slutade 21:a, närmast följda av Dalaporten.

Om man nu inte räknar Norbergs herrjuniorlag som tog SM-guld. I det laget ingick både Svärdsjöbon Viktor Funcke och Borlängebon Johan Höij.

Mer läsning

Annons