Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästkrafter i Orsa

Annons

Fredagens regn skapade en viss oro för arrangören Night Cruisers Färnäs. Men helgens efterföljande dagar gjorde att motorföreningen från Mora kunde andas ut.

Regnet försvann och genast började den lilla flygplatsen utanför Orsa att sprudla av liv.

I jämna kolonner gjorde sig både motorcyklar och bilar klara för att vrida ur sina motorer på flygrakan. Scandinavian Dragracing Championship (SDC) är en tävling som körs under sommaren och på ett flertal platser i Sverige.

I tävlingens klasser finns allt från vanliga bilar och motorcyklar till mycket extrema specialbyggen.

Helgen i Orsa bjöd på alla dessa ingredienser.

- Det har varit mycket att planera och förbereda, men överlag är jag nöjd. Vi har ungefär 110 personer från vår klubb Night cruisers som arbetar ideellt kring Tallhed, berättar tävlingsansvarige Peter Nordling.

Falubon Matts Logren är en av förare som siktar på en pallplats i årets SDC. Han kör en vit Chevrolet Vega från 1974 i klassen Pro Street.

- Jag siktar på pallen i år, men Pro Street är en tuff klass och det finns många bra konkurrenter, berättar Matts och betonar att reaktionsförmågan är en av nycklarna till att få bra kvaltider för att nå finalen.

- Målet är att försöka komma ner på ungefär 7,77 sekunder i kvaltid på 402,33 meter som vanligtvis är dragracingens tävlingssträcka. Bilens hastighet borde då börja närma sig en fart i närheten av 300 km/h, säger han.

Matts har som bäst gjort 8,42 sekunder och i samma klass finns en annan dalaåkare som siktar på en liknande kvaltid.

Per Ållas från Sollerön hoppas mycket på sin röda Chevrolet Chavelle från 1966 med ungefär 1100 hästkrafter.

- Allt under 8,00 sekunder är bonus i år. Jag har nyligen fått en ny växellåda och hoppas på bra resultat när mitt team har fått göra lite finpustningar på bilen, säger en hoppfull Per Ållas om sitt deltagande i årets SDC.

Per betonar att det är en dyr sport han håller på med. Dock finns det ljusglimtar. En av dessa är den starka gemenskap som följer med alla bilentusiaster som drar runt på dragracingen i Sverige. En sådan gemenskap gick genast att urskilja, när regnet lämnade tävlingsområdet i Orsa.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons