Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hardy Nilsson ska hålla käft"

Annons

- Hardy Nilsson ska hålla käft. Han har inte ett jävla dugg med det här att göra, säger Jan Simons, Mora IK:s klubbdirektör och vice ordförande i Allsvenska Hockeyföreningen.

Den svenske förbundskaptenen såg en oro i att det är alltför många utländska spelare som spelar i elitserien, och att detta i sin tur hämmade utvecklingen av våra egna spelare, vilket på sikt hotade Tre Kronor.

Lösningen på detta?

En stängd liga.

- Att stänga ligan är ett bra alternativ. Det skulle göra att klubbarna hade råd att satsa på framtidsspelare. Men egentligen gillar jag inte ordet "stängd", utan istället skulle jag vilja kalla det att skydda elitserielagen, sa Hardy till Sportbladet.

Förslagen att stänga elitserien kommer med jämna mellanrum upp i ljuset.

- Men den här säsongen var det väl tidigt. Annars är det här en fråga som dyker upp efter juluppehållet varje säsong, från någon klubb som i det läger ligger illa till, säger Simons, lätt syrligt.

Jan Simons, som under många år företrätt de allsvenska föreningarna i många kniviga frågor, har flera gånger uttalat sig mot en stängd elitserie.

Och Hardy Nilssons senaste utspel har inte fått honom att ändra uppfattning:

- Aldrig. Jag tror inte att Hardy har hela bilden klar för sig, och därför bör han inte heller uttala sig om det nationella seriesystemet. Han har inte med det att göra över huvud taget, utan ska pyssla med andra saker.

I fjol visade siffror på att 70 procent av spelarna i elitserien kom från en allsvensk förening.

- Vad siffran är i år vet jag inte, men jag tycker ändå att siffrorna säger en hel del. Stänger du elitserien tar du bort drivkraften för de allsvenska föreningen, och på sikt minskar produktionen av spelare än mer, säger Simons.

Skulle de allsvenska klubbarna tappa mycket i sponsorstöd om elitserien stängdes?

- Självklart. På två är skulle allt vara raserat, det är jag övertygad om.

Simons menar också att om elitserien stängs, då måste man göra samma sak med allsvenskan, division I, division II och så vidare.

- Konsekvensen bör bli den. Du kan inte stänga bara en liga. Men ett svenskt seriesystem, oavsett idrott, bygger på att möjligheterna, drömmarna och ambitionerna att gå upp i högsta serien ska finnas där. Jag kan inte förstå de som vill rasera det, säger Simons.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons