Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda tag mot bus- körningar

Annons

- Det är vår förbannade skyldighet att se till att kuskarna beaktar djurskyddet, säger Ulf Risinger på STC.

Travmyndigheten har bokfört alla för-

seelser när det gäller felaktig drivning. De kuskar som fällts för många gånger i förhållande till hur många lopp de kört, sätts under specialbevakning.

- De får ett brev där vi ber dem att skärpa sig, berättar Risinger.

Efterlevs inte kraven under minst en tvåmånadersperiod väntar avstängning för aktuell kusk.

Lutfi Kolgjini, Jägersro, Robert Bergh, Bergsåker, Åke Svanstedt, Axevalla och Preben Kjaersgaard, Halmstad är en kvartett som i dagarna kommer att få ett sådant brev från STC.

Två dalatränare som fått sådana här brev är Rättvikstränaren Jan-Olov Alfredsson och Rommetränaren Fredrik Linder.

- Min bevakningstid var under april till juni. Jag står för de fel jag gjorde, men visst förstår jag att STC vill ha bort de fula drivningarna, säger Jan-Olov "Norse" Alfredsson och fortsätter:

- Vi ska inte tokdriva hästarna. De springer inte fortare för det.

Fredrik Linder har en speciellt yvig körstil. Ett faktum som gjort att han fått ögonen på sig. Måldomarnämnderna på travbanorna har bötfällt Fredrik ett flertal gånger i år.

- Farsan fick många bestraffningar för sin körstil. Kanske är det ett släktdrag, men jag håller med om att jag har en yvig körstil. Däremot slår jag inte hårt med körspöet, säger Fredrik.

Linder har fått brev angående sina övertramp. Och han har riskerat avstängningar under två perioder bara i år.

- Jag har till och med fått böter fast jag inte haft körspöet med mig ut i loppet. Kanske vore det på sin plats med någon form av utbildning från STC:s sida. Vad vet jag, suckar Fredrik.

Hårdbevakning just nu har Dick Sjöberg, Axevalla, och Rolf G. Andersson, Eskilstuna. Två proffstränare som båda riskerar avstängning om de gör sig skyldiga till felaktig drivning de två närmaste månaderna.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons