Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kick off för IBF Faluns damer

Annons

Sveriges olympiska kommittés fysprofil har blivit ett populärt mätredskap inom lagidrotten de senaste åren.

Men IBF Faluns damlag väljer bort den.

- Jag och Axel Lönnqvist (fri-idrottare från Hässelby och fystränare) har tagit fram en egen kravprofil som är mer specifik för innebandy. Vi har gått idrottskonsulentlinjen, jag tre år, han två år, på Bosön och lärt oss en hel del om fysiologi, berättar Kimmy Dalbjer.

Ett första test, på aerob kapacitet, anaerob kapacitet, bålstyrka, armstyrka, benstyrka och snabbhet, gjordes innan tjejerna fick sommarens fysträningsprogram.

I helgen följdes det upp.

- Du kommer långt på talang. Men har du inte det fysiska kommer du aldrig ända fram. Dessutom förebygger vi skaderisken, säger Kimmy Dalbjer.

- Vi kommer att bli bland de mest vältränade lagen den här säsongen.

Var inte laget det förra säsongen?

- Nej. Jag anser att om Falun hade haft den fysik vi kommer ha i år skulle vi i Högdalen inte haft en chans.

Landslagsstjärnan Sara Kristoffersson håller dock inte med.

- Det var kanon då också, när Camilla Granelid hade hand om fysdelen. Felet mot Högdalen var att vi trodde att det bara var att ställa ut skorna. Men det är kul att prova på något nytt för att se om det kan bli något bättre, säger hon.

Landslagskompisarna, korsbandsskadade nyförvärvet Jenny Viklund och provtränande Camilla Granelid, fanns dock inte med vid helgens tester.

- Men ingen får gå in i hall förrän de gjort samtliga tester. Vi ställer krav på spelarna och de som inte klarar dem får göra restuppgifter, säger tränare Dalbjer.

Är det inte risk att ni driver tjejerna för hårt, med tanke på att de inte är professionella?

- Nej. En persons hälsa är a och o, liksom skola eller jobb. Men vi har alla som håller på med det här gjort ett val och tillhör man ett lag som ska tillhöra toppen har man krav på sig. Och det är långtifrån några omänskliga krav vi ställer.

Har det daltats för mycket med daminnebandyspelare?

- Inte bara på damsidan, även på herrsidan är det för mycket gnäll. Individuella idrottare är före- bilden, vi vill få tjejerna att känna sig som individualister. Det är ett måste för ens egen utveckling.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons