Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harant längtar inte tillbaka till NHL

/
  • Installerad. Tomas Harant, MIKs nya back, har bil och lägenhet i Mora. Nu väntar han bara på fru och dotter som kommer i nästa vecka.  Foto: Lynda Lundin

Annons

- Det är en liten stad och alla verkar känna varandra - det är en familjär känsla. Jag har också talat med några av mina landsmän som har varit här och de säger att det är en bra plats att jobba på.

Från Mora hockeys sida har man beskrivit honom som en skridskostark och spelskicklig back.

Hur har du blivit en sådan tekniskt duktig skridskoåkare?

- Jag spelade två år i Ryssland. Det var tufft. Vi hade fyra timmar is om dagen och löpning utöver det. Vi körde så sex dagar i veckan. Du tvingades hålla hög fart på isen. Den hårdträningen var bra för min skridskoteknik.

När Tomas Harant gav återbud till Mora i sista stund förra året och drog över Atlanten fick MIK tjecken Miroslav Blatak istället.

Känner du till Blatak?

- Ja, vi har spelade mot varandra i några tjeckiska landskamper.

Vad är största skillnaden mellan dig och honom?

- Jag är en bättre skridskoåkare och spelar starkare.

Vad är Blatak bättre på än dig?

- På den tiden, då vi spelade mot varandra spelade han bättre powerplay än jag, men nu vet jag inte längre - nu kanske jag är bättre.

Du har jobbat i Tjeckien, Ryssland och nu även i USA. Vad skiljer Öst från Väst?

- I Tjeckien tränar man hårt. I Ryssland mycket, mycket hårdare. I USA var det väldigt enkelt för mig. Jag fick träna med New Jerseys farmarlag Lowell Devils och det var ingen utmaning för mig, men i NHL är det hårdträning. Här i Mora vet jag inte hur det är än.

Har du utvecklats eller tappat under året i USA?

- Jag vet faktiskt inte. Det återstår att se när jag går på isen om en vecka.

Hur har ditt år med NHL-kontrakt för New Jersey varit?

- Det var min pojkdröm att få spela i NHL. Jag har varit över i USA några gånger tidigare, men aldrig blivit erbjuden ett kontrakt. När New Jersey Devils gav mig chansen förra året tänkte jag perfekt. Jag bestämde mig direkt.

Och om du tittar i backspegeln?

- Jag väntade, väntade och väntade på att få spela - hela säsongen väntade jag. Det kändes frustrerande. Totalt fick jag spela tre försäsongsmatcher med NHL-laget. Resterande tid fick jag träna och spela med deras farmarklubb, Lowell Devils. Det var en besvikelse.

Vill du tillbaka till NHL igen?

- Man ska aldrig säga aldrig. Nu säger jag nej! Jag spelar nog i Europa några år framöver.

Hur länge kommer du att vara Morabo?

- Jag tar det här året, ser hur säsongen går och hur familjen trivs här. Jag tror att det här året kommer bli ett bra steg i min karriär.

Mer läsning

Annons