Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slår hans stora dröm in

Annons

I juniorernas och damelitens linjelopp spelade Gesundaberget en avgörande roll. Så också på midsommarafton när hela den svenska herrcykeleliten gjorde upp om SM-medaljerna i linjeloppet.

För det var i sista körningen uppför berget som jättetalangen Francaise des Jeux-proffset Tomas Lövkvist satte in sitt segerryck. Ett ryck där han lämnade Team Mälarenergis Lucas Persson och Christoffer Stevensson samt Liquigas-proffset Magnus Bäckstedt efter sig.

När väl Tomas Lövkvist fått luckan ökade avståndet till de bakom jagande hela tiden.

In på upploppet kom Tomas i ensamt majestät efter drygt 18 mils tuff körning.

Som vanligt, när det gäller midsommartävlingen på Sollerön, kom en tidig utbrytning. Först två man som sedan utökades till sju. Efterhand utökades gruppen till tolv åkare.

Under resans gång utkristalliserades tre olika konstellationer.

Efter sista körningen runt Orsasjön var sex man loss som hade en rejäl lucka till huvudklungan.

Men en ny grupp på sju cyklister bröt sig loss, en utbrtyning iscensatt av proffset Magnus Bäckstedt som fick med bland annat Tomas Lövkvist och Falukillen Johan Lindgren.

Sollerökillen John Nilsson och Faluns Marcus Ljungqvist blev kvar när tåget gick. Så också Morakillen Nicklas Axelsson som då valde att bryta loppet.

Gruppen med Bäckstedt och Lövkvist anslöt sig till tätgruppen i Mora, men decimerades till sex åkare innan sista stigningen upp till Gesundaberg.

Magnus Bäckstedt attackerade, men fick ingen lucka. Det fick däremot Tomas i sista backen upp till alpina anläggning på Gesundaberget.

Gotlänningen Lövkvist visade med eftertryck varför han jämförs med svensk cykel störste genom tiderna, Gösta Fåglum Pettersson.

Från Gesundaberget in till målet på Sollerön gjorde Team Mälarenergiduon Lucas Persson och Christoffer Stevensson allt för få kontakt. Två mot en spelade ingen roll för Tomas, han bara flög ifrån.

- Taktiken var att gå loss på vägen upp till Gesundaberget. Att gå solo var min chans, och det lyckades ju. När jag inte såg någon bakom mig i utförskörningen förstod jag att de skulle få svårt att komma ikapp, menar Tomas.

Nu väntar Tour de France på Tomas, och SM-guldet var ett fint kvitto på att formen är god.

- Det skall bli kul att komma till Touren i mästartröjan, säger Tomas som redan i fjol, som startfältets yngste deltagare, körde det mest prestigefyllda etapploppet.

- Nu när jag ska köra för andra gången har jag mer erfarenhet, och jag hoppas på ett bättre resultat än fjol då jag kom 61:a.

Tomas ville också ge lagkompisen i Team Cykelcity.se, Falukillen Johan Lindgren, en eloge. Johan som slutade tia och bäste dalaåkare.

- Johan gjorde ett jättejobb, menar Tomas.

Och det var en otroligt trött Johan Lindgren som skar mållinjen.

- Det har varit en hård dag, men jag hade bra ben. Jag har gjort vad jag kunde för att hjälpa Tomas Lövkvist, och är glad att han är nöjd med mitt jobb, säger Johan som haft en tuff vår sedan han drabbades av körtelfeber i februari.

Han har fortfarande sviter kvar av sjukdomsperioden som varade i två månader.

- Det går upp och ner. Men det här var ett kvitto på att jag är på väg tillbaka, avslutar Johan.

I kampen om silver och brons var Lucas Persson den vassaste. De senaste två årens silvermedaljör Christoffer Stevensson fick den här gången nöja sig med bronsmedaljen.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons