Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Mathias bränt sina guldchanser nu?

Annons


För två dagar sedan försvann medaljchanserna på tremilen när Fredriksson ramlade i en nedförsbacke. På fredagen, när halva distansen skulle köras, var det dags för revansch.

För så var det tänkt - men blev inte.

Fredriksson blev bäste svensk, men långt ifrån en pallplats, där stod i stället silvermedaljören Jaak Mae, 6,9 sekunder efter Teichmann, efter att gjort en rejäl upphämtning från en 13:e plats efter 6,4 km.

Och norrmannen Frode Estil fick sin andra bronsmedalj i årets VM. Stora överraskningen var amerikanen Kris Freeman, tvåa efter 13,7 km, var han i mål bara två sekunder från ett brons.

Samtidigt stod Fredriksson i målfållan och försökte hitta förklaringar:

- Jag orkade helt enkelt inte. Jag var tröttare i benen i dag än inför tremilen och kände mig trött redan på uppvärmningen, sade han.

Det var med ett snett leende, men också med insikten att två chanser till medalj nu försvunnit. I Lahtis för två år sedan blev det silver på just 15 km klassisk stil.

Nu återstår tre möjligheter, jaktstart, stafett och den avslutande femmilen.

Och efter att fått hämta andan, försökte Fredriksson se möjligheterna:

- Jag har ju åkt lika bra i skate som i klassiskt i år. Jag ska i alla fall inte göra några ändringar. Det är bara och se om man får ta emot några medaljer eller åka hem tomhänt.

För Axel Teichmann fanns inte speciellt mycket att göra åt, däremot var svensken med i striden om en silver- eller bronsmedalj.

Vid fredagens lopp fanns han efter 13,7 km med i kampen om medalj. Men när orken tröt i slutet kom också fallet i resultatlistan.

- Jag tyckte att det gick bra i början, hittade flyt och var nöjd med att jag kunde vara med men sedan återhämtade jag mig sämre och sämre i uppförsbackarna.

Trodde du på Teichmann som segrare?

- De här branta backarna passar honom utmärkt med hans upprätta åkstil, jag förstod att han skulle bli livsfarlig när han åkte bra i början och dessutom stod över tremilen.

För fredagen var en dag att glömma för svenskarna. (TT)

TOBIAS ÖSTERBERG

Mer läsning

Annons