Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har man kul går det bra"

Annons

Jeanette har tagit ett mycket stort simtag framåt i sin utveckling det senaste året. Den här tiden förra året var det sällsynt med rubriker på Jeanette. Hon hörde till simmarna som omnämndes i slutet av simartiklarna för goda insatser bakom de bästa dalasimmarna.

Men förra sommaren började Jeanette hamna i rubrikerna. Hon vann guld på 200 meter bröst i SUM-SIM på ny rekordtid. En vecka senare blev det JSM-guld på 100 bröst.

I november blev det sedan ett SUM-SIM-guld inomhus på 100 bröst.

- Men sedan började det trassla, berättar Jeanette. Jag blev sjuk. Fick återkommande förkylningar och utslag på kroppen. Det blev flera månader utan ordentlig träning.

Till slut upptäckte läkarna vad felet var. Hon fick i sig för lite fett.

- Kroppen var inte i balans, säger Jeanette. Jag visste inte att man måste äta mycket fett när man både tränar hårt och växer samtidigt. Men nu är jag duktig på att äta riktigt.

I vinter har Jeanette vuxit till sig ordentligt.

- Jag har blivit 2-3 centimeter längre och betydligt starkare, berättar Jeanette. Och i vår har jag kunnat träna på bra, så jag visste att resultaten kunde komma.

Och de kom. Vid SM på kort bana i mitten på mars slog hon till med guld på 100 meter bröst.

- Men det kändes ändå överraskande, säger Jeanette. Jag hade möjligen hoppats på en medalj - men att klara guldet. Det blev en positiv överraskning.

Och framgångarna fortsatte. För en vecka sedan simmade hon Fyranationers i Malmö - vann 100 meter bröst och blev trea på 200.

Hennes segertid, 1.11,32, kvalificerade henne dessutom till JEM i Budapest.

- Möjligen var det till och med nyttigt för mig med tävlingsuppehållet när jag var sjuk, funderar Jeanette. Min kropp kanske behövde vilan och återhämtningen.

Det är mera än tre månader kvar till JEM. Det JEM som varit Jeanettes dröm det senaste året.

- Det är en jättestor grej för mig, säger Jeanette. Det är inte bara tävlingen det handlar om. Det är flera läger och hela "faderittan" runt det hela.

En väldig stimulans med andra ord. Men vilken målsättningen är inför JEM vet Jeanette inte riktigt än.

- Jag vet inte var de andra tjejerna står, säger hon. Men jag borde kunna förbättra mig en hel del tills i juli. Jag har gjort 1.10,5 på 100 meter bröst i lagkapp, och jag tror säkert att jag kan ta mig ner under 1.11 om jag får vara frisk. Men hur långt det kan räcka i ett JEM har jag ingen aning om. Men kan jag sätta nytt personligt vid JEM är jag nöjd.

Och att sätta upp målsättningar vill Jeanette gärna sköta själv.

- Det kan ingen annan göra åt mgi. Jag tycker man ska simma för att det är roligt, säger Jeanette förnuftigt. Det är viktigt att man inte pressar sig så man mår dåligt. Att man har kul när man tränar och tävlar. Har man kul - då går det också bra för en.

Det är väl bara att hoppas att Jeanette får mycket kul fram till JEM.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons