Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer framtiden

Annons

Team Witasps unghästarmada stormar fram. Treåringarna vinner lopp i parti och minut och Dandy Kemp, Romme i fredags, är den senaste segraren ur årets treåringskull. Av stallets 18 tre-åringar har sju startat och sex har vunnit lopp.

- Det här är vårt bästa travår hittills, håller Witasp med om.

Vilken är orsaken?

- Efter storhetstiden med Perfect Sund för tre år sedan, insåg vi att vi skulle satsa nästan allt på unghästar.

- Turbo Sund kom direkt och det gav en jäkla effekt, svarar Witasp och ler gott, innan han utvecklar sina tankar ytterligare:

- Våra unghästresultat är ett bevis för att det går hur bra som helst att träna fram bra unghästar även i lilla Rättvik.

Årets framgångar, anser du att det är ett erkännande för er satsning?

- Absolut. Vi har fått bra respons. Hästägarna visar sin uppskattning genom att lämna in hästar i vår träning.

Att döma av stallets tränings-lista finns det att göra. Team Witasp härbärgerar 53 hästar, varav 15 är tvååringar och 18 treåringar. Detta i en rörelse som om- sätter mångmiljonbelopp. Att det sker på småbanan Rättvikstravet, ger ytterligare en dimension.

Vilken av treåringarna är du mest nöjd med?

- Egentligen är det flera, men Staro Yzerman är längst kommen. Born To Dance, som är obesegrad felfri, hoppas jag också mycket på.

- Amber Boko lovar gott inför kvällens debutlopp i Gävle. Kia Darban, Celan Café, Nilas Gene och Defi Trizz är andra fina hästar, meddelar Witasp.

Alla välstammade unghästar och Leif räknar med att flertalet av dem ska vara startklara till midsommar.

- För att du ska lyckas som tränare måste du ha tillgång till ett bra hästmaterial. Tacksamt nog, har vi fått respons i frågan hos hästägarna och det är bara att titta vad som står i vår boxar, fortsätter Witasp och sveper runt högerarmen i en inviterande gest, innan han fortsätter:

- Kan du presentera bra unghästar varje år, blir du automatiskt mera erkänd och accepterad. Det gäller att hålla bra kontinuitet.

På tal om kontinuitet. Lägg namnet Staro Alladin på minnet. Tvåårshingsten efter Supergill-Fiona San är, om vi ska tro Witasp, en "värstingmodell", som lär dyka upp på travbanorna redan i höst.

Vi lär få anledning att återkomma i frågan...

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons