Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns snö i spåret

Annons

I sjumiljonersstaden Changchun har snökanonerna gått för högtryck den senaste veckorna.

Den tillverkade snön har hundratals kineser sedan skyfflat ut längs en 16,7 kilometer lång slinga.

-Det är minus 16 grader och vintern är i antågande. Vi är i princip klara med spårläggningen, rapporterar Gåvert Wååg i ett pressmeddelande.

Och det är många som vill åka i Changchun, som omfattar flera lopp. 11 200 från hela världen har anmält sig, varav 300 till den femte upplagan av kineiska Vasaloppet som mäter 50 kilometer.

Av dessa 300 återfinns ett antal svenskar bland annat Åsarnas Fredrik Persson och Gustav Berglund. Från Tjeckien återfinns vasaloppsbekatingen Stanislav Rezac samt norrmannen Håvard Skorstad.

2007 års kranskulla i Changchun blir 2006 års kranskulla i det svenska vasaloppet, tidigare Moraåkaren Julia Limby, som numer tävlar för Åsarna. Julia själv kommer att tävla i sprinttävlingen som äger rum på nyårsdagen. Även Gustav Vasa, gestaltad av Nisse Nyström från Mora, kommer att ge glans åt jubileumsloppet i Kina.

-Det ska bli en spännande upplevelse att på plats få följa tävlingarna. Satsningen på skidåkning är långsiktig i Kina. Vi tycker att det är spännande att vara med och bidra med våra kunskaper och kontakter för att utveckla sporten i världen, säger svenska Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.

De som leder skidutvecklingen i Kina är de tidigare svenska förbundskaptenerna, numera kinesiska förbundskaptenerna, Per-Erik "Peken" Rönnestrand och Ola Rawald.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons