Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är tjejerna som kan

Annons

Hon är en av nio tjejer som är med i projektet "Flera självständiga tjejer på tävlingsbanorna", vilket genom Riksidrottsförbundet ungdomssatsning Handslaget fått 30 000 kronor.

Sedan en tid tillbaka träffas de en gång i veckan i Sunnansjö taxis lokaler, som de får låna gratis. Målet är att bygga om en personbil, Saab 900 av årsmodell 1984, till en folkracebil.

Handledarna Göran Lernebo, Ove Lindblom och Björn Dufström instruerar och de nio bilbyggarna är lindrigt sagt läraktiga.

- Det är jättebra att det bara är tjejer i projektet, annars kommer killarna in och ska ta plats och visa vad de kan. Nu har vi chansen att verkligen få lära oss, säger Malin Danielsson.

De berättar för en oteknisk skribent om delar av vad som krävs för att få den gamla Saaben att bli ett fullt användbart folkracefordon.

- Vi måste riva ur inrednigen och svetsa igen alla hål - det måste vara tätt, säger någon.

- Sen ska det in en störtbåge, säger någon annan.

- Tanken måste flyttas bak och förminskas, den får bara ta tolv liter, konstaterar en tredje.

- Och all el måste bytas och så ska lyktorna bort, där ska det sättas en tjockare plåt, fyller en fjärde i.

Jo, mycket tycks det vara på en folkracebil. I det här fallet en bil som ska kunna fungera som utbildningsfordon, vid körövningar och debutanttävlingar.

Hela gänget, som är i åldern 13-18 år, antingen har eller är på väg att skaffa licens för att köra folkrace. Det gemensamma målet är att delta i tävlingar framöver.

En del av de tävlingarna hoppas de i framtiden kunna köra på hemmabana, i Grangärde.

- Det finns många ungdomar i klubben som vill köra och det är inte så roligt att behöva åka till Fredriksberg varje gång, säger Camilla Johansson.

Att politikerna inte tycks villiga att satsa på en tredje folkracebana i kommunen (utöver den i Tyfors finns ju även Dynamitenbanan i Grängesberg) har tjejerna föga förståelse för.

- Politikerna vet nog inte hur stort intresse det finns för det här, nästan var och varannan här håller på med bilar, säger Malin Danielsson.

Något som projektledaren Laila Dufström skriver under på. Hon tittar stolt på hur tjejerna skruvar, bänder och står i och kan berätta om planer för nya projekt.

- Dels får vi, tack vare att vi får låna lokalen gratis, troligen pengar över från det här projektet så att vi kan satsa på att bygga en till folkracebil, dels har vi sökt pengar till ett nytt projekt där vi vill bygga en rallycrossbil. De gångerna ska även killar få vara med.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons