Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är nykomlingarna

Annons

För att ett fotbollslags försvarsspel ska fungera måste hela laget fungera. Men när baklängesmålen trillar in är det målvakten och backlinjen som får ta smällarna.

Ludvika FK har genom åren varit känt för att ha ett tätt försvarsblock. På senare år har spelare som Kent Sjöberg, Mattias Ericson och Per Östlund hållit ihop backlinjen på ett föredömligt sätt.

Men efter fjolårssäsongens sista seriematch stod ganska snart klart att mittbackarna Ericson och Östlund skulle säga tack och adjö till LFK.

Jakten på ersättare satte igång, men det gick trögt. En ljusning skymtade i alla fall när Slättaspelaren Mikael Karlsson sa ja till att återvända till LFK. Sedan hände inte så mycket mer.

Visserligen tillkom ytterligare ett par nya spelare, men ingen av dessa var några givna försvarskandidater.

Ett tänkbart alternativ dök ändå upp när Jonas Carlsson valde att lämna nya fyranlaget Östansbo IS gå tillbaka till moderklubben LFK.

- Ändå fanns det flera i truppen som spelat i försvaret, så vi visste hur vi skulle göra, säger LFK-tränaren Sune Bäck.

Det tog sin tid, men till slut valde Bäck och assisterande tränaren Magnus Barkskog att satsa på kvartetten Mikael Karlsson, Joakim Bäck, Cormac Loughran och Jonas Carlsson.

För Loughran och Carlsson handlar det om ett stort steg, från spel i division 5 södra till spel i division 2 västra Svealand.

- Visst är det skillnad. Nu måste man vara helskärpt eftersom man inte har lika mycket tid att hålla i bollen. Allt går fortare och så smäller det mer i närkamperna, säger Jonas Carlsson.

23-årige Jonas som var LFK-are från knatteåldern och fram det året han skulle bli förstaårssenior.

- Jag ville också spela innebandy och det gick inte att kombinera med träningen i LFK:s A-trupp.

Men i division 6 tillsammans Östansbo IS gick det att kombinera och så fick det bli.

Det gjorde det delvis även när Tommy Medén blev tränare i ÖIS och ökade träningsdosen högst avsevärt.

- Med Medén som tränare blev det riktigt roligt att spela fotboll, så i vintras spelade jag bara åtta innebandymatcher i IBF Ludvika och nu blir det inget mer.

När sedan LFK hörde av sig så kunde inte Jonas säga nej.

- Det lockade att få spela i division 2.

Jonas, som under våren mest spelat som vänsterback, säger att han visste att omställningen skulle bli stor och att han har en bit kvar innan han fyller ut tvåankostymen.

Cormac Loughran fick förra säsongen var med om det föga trivsamma att åka ur söderfemman med IFK Grängesberg.

Men den 26-årige irländaren utmärkte sig i många matcher och LFK var inte sena att höra av sig.

- Jag har aldrig spelat på såg hög nivå som nu. Men det känns inspirerande att ha så många bra spelare runt omkring sig. Och det är stor skillnad mot förra året, tycker Cormac.

På Irland spelade Cormac i ett lag som höll svensk division 3-klass. I IFK Grängesberg var Loughran mest placerad på mittfältet, men han har alltså skolats om till ytterback.

- Det är lättare att spela mittback, mer det är okej att spela ytterback.

Precis som Jonas Carlsson är Cormac medveten om att det kommer att ta tid att komma in i division 2-spelet. Och LFK har släppt in en hel del mål under försäsongen.

- Men när vi lär känna varandra bättre tror jag att det kommer att bli tätare bakåt.

Loughran säger att det är svårt att så här på förhand ha någon uppfattning om hur det kommer att gå för LFK i år.

- Efter fem-sex matcher vet vi mer.

"Gröngölingarna" Carlsson och Loughran tycker säkert att det är skönt att det i backlinjen finns två killar som vet hur det är att spela i tvåan, nyförvärvet Mikael Karlsson och veteranen Joakim Bäck.

24-årige Karlsson som hade Brage som första klubbadress och som 18-åring gick till Säters IF. Sedan blev det två säsonger i Ludvika FK innan han skrev på för Slätta SK där han blev kvar tre säsonger.

Slätta fick förra året ta klivet ned i trean och då tog sig Mikael en funderare.

- Jag vill ju spela så högt upp som möjligt och eftersom jag trivdes bra i LFK förra gången jag var där var det ett enkelt val när dom hörde av sig, berättare han.

Mikael vet således vad det handlar om vad som krävs. Men som en av två spelare i backlinjen med tvåanrutin känner han ingen press.

- Däremot måste jag ta ett större ansvar och hjälpa dom nya killarna.

"Micke" säger att grundträningen har varit riktigt bra och att han aldrig varit så vältränad som i år. Men försäsongens resultat har ändå varit i högsta grad skiftande.

- Som vi spelar nu, med press ganska högt upp på planen, är det väldigt viktigt att alla kommer rätt i positionerna. Om en gör fel funkar det inte.

Många spelare försvann från LFK i höstas, men det ser Karlsson som en utmaning.

- Det är ju både för och nackdelar med ett orutinerat lag. Men det är ett bra gäng och jag tror att det kan bli en bra och rolig säsong, avrundar Mikael Karlsson.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons