Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Norges nye skidkung

Annons

Listan på norska skidkungar som dominerat i OS-, VM- och världs-cupspår kan göras lång och frågan är inte om, utan när Petter Northug, upphöjs från skidprins till skidkung.

I JVM-tävlingarna för några veckor sedan sopade han rent med tre individuella guld och ett i stafett, att lägga till de två individuella JVM-guld han tog redan i fjol.

Tidigare i vinter blev Northug dessutom norsk mästare i 30 kilometer skiathlon, men blev trots det inte uttagen i OS-truppen.

Något som skapat upprörda känslor i ett skidtokigt Norge.

- Visst blev jag besviken över att inte bli uttagen i OS, men besvikelsen över det hjälpte nog mig att köra så bra som jag gjorde i junior-VM, förklarar Northug.

I skidspelens skiathlontävling var det ett samlat fält in på upploppet, men i spurten var Northug obeveklig och vann med en halv sekund före tvåan Tobias Angerer och trean Axel Teichmann.

- Mitt mål var att bara hänga med klungan i den klassiska delen, för sedan vet jag att skejten fungerar bra för mig och att jag är stark i spurten.

- På de sista varven var det tungt och jag kände av tisdagens sprinttävling, men när jag kom in på upploppet kändes det bättre och en bit från mål kände jag att jag hade kontrollen, säger Northug.

Efter fiaskot i OS törstar Norge efter nya skidframgångar och den som ska bana väg för en ny storhetstid inom norsk längdskid- åkning är utan tvekan Petter Northug.

Och Northug har inspirerats av tidigare norska skidkungar.

- När jag var yngre hade jag Dählie och Alsgaard som mina favoriter och på senare år har jag tränat mycket med och lärt mig mycket av Frode Estil, säger Northug.

Och även om han är en stark sprintåkare, så är det de traditionella och längre distanserna som Northug kommer att satsa på i framtiden.

- Men sprintträning ger bra snabbhet för de längre distanserna, menar Northug.

Tvåan Tobias Angerer tog med 80 nya poäng ett ännu fastare grepp om ledningen i världscupen.

Med fyra deltävlingar kvar leder han med i princip ointagliga 261 poäng tillgodo på tvåan Tor Arne Hetland.

- Jag kände mig trött i morse, men det gick ju bra ändå och nu har jag tagit ett stort steg mot totalsegern i världscupen, säger Angerer.

När Angerer skulle kommentera Petter Northugs framfart sa han kort:

- Northug kan vara en ny Björn Dählie.

Ett påstående som knappast någon protesterar mot.

THOMAS LIND JOHAN LUNDAHL

Mer läsning

Annons