Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är föräldrarna bakom idrottarna

/

De står intill fotbollsplanen, hockeyrinken eller på läktaren i gymnastiksalen. Vissa lämnar av barnen och går, andra sitter tålmodigt igenom matchen och några skriker åt domaren. Alla känner vi igen de olika idrottsföräldrarna. Men vilken typ är du?

Annons

Besservissern

Hon vill väl och har mycket åsikter i klubben, men kanske inte alltid så mycket kunskap om idrott. Hon klagar ofta och högljutt på dem som inte ställer upp, och hoppar gärna in som tränare, trots att hon egentligen inte har en aning om hur det ska gå till. Besservissern förlitar sig på "sunt förnuft" och tycker sig tidigt kunna se vilka barn som har talang och kommer att bli bäst. Hon tycker att det är viktigt att vinna och åker gärna långväga till matcher och tävlingar, även om det innebär att barnen bara hinner utöva en idrott. Hon anser dessutom att det är viktigt att specialisera sig tidigt. Hon köper gärna de dyraste sportprylarna till sina barn, och inser inte att det även sätter press på barnen, som kanske inte vågar säga att de vill sluta eller börja med en annan idrott. Ibland blir gemenskapen med de andra idrottsföräldrarna viktigare än barnens intresse för idrotten.

Den krävande

Han skjutsar gärna sina egna barn till matchen, men det är alltid för fullt i bilen för att någon annan ska få plats. Han har ofta synpunkter på hur mycket hans eget barn ska få spela och kan inte heller förstå varför saker skulle göras på något annat sätt än enligt hans egna önskemål. Den krävande ställer sällan upp för klubben, men kan mycket väl tänka sig att sponsra sitt barn eller "sitt lag". Den krävande gapar och skriker på matcherna och ger sig på domarna. Han ger sig även in i diskussioner med andra föräldrar som inte delar hans åsikter. Han förstår inte hur en förening fungerar eller vad det innebär att jobba ideellt. Han pratar även illa om andra i klubben.

Den omtänksamma

Hon skjutsar gärna till tävlingar och matcher och ser till att även smitarens (se nedan) barn får åka med. Hon packar extra matsäck åt smitarens barn, eftersom han ofta glömmer. Den omtänksamma ställer alltid upp i kiosken och bakar till julmarknaden så att klubben får extra klirr i kassan. Hon hejar och stöttar alla barnen i klubben, inte bara sina egna. Hon hoppar ibland in och hjälper tränaren eller tar andra uppdrag i föreningen. Den omtänksamma har en tendens att leva genom sina barn och sätta sina egna intressen åt sidan.

Den sällsynta diamanten

Han tar gärna på sig både styrelseuppdrag och ledaruppdrag i klubben, både i sitt barns lag och andra lag. Han har kvar sitt intresse även om barnen slutar. Han vill lära sig mer om idrotten och föreningen, är engagerad och ser möjligheter i allt. Han vill att barnen sysslar med många olika idrotter snarare än specialiserar sig. Han har stort tålamod och vet att barn utvecklas olika snabbt och anser att ordet "talang" rymmer många dimensioner. Den sällsynta diamanten stöttar sina barn oavsett vilken nivå de spelar på och gör allt för att alla barn ska känna sig välkomna i idrotten.

Smitaren

Han finns, men man ser honom aldrig. Barnen kommer till träningarna på något mystiskt sätt och medlemsavgiften blir betald. Han säljer inga lotter eller kakor, utan betalar hellre flera hundralappar för att köpa sig fri från allt ideellt arbete.

* Observera att både mammor och pappor återfinns bland samtliga föräldratyper och inom såväl lagidrotter som individuella idrotter.

Stort tack till Karin Boström, idrottskonsulent på SISU idrottsutbildarna, handbollstränare och idrottsmamma, som med glimten i ögat hjälpt oss att ta fram dessa stereotyper av idrottsföräldrar.

Mer läsning

Annons