Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är dalahoppen på damsidan

Annons

- Jag står visserligen anmäld, säger Elin.

- Men jag var nog lite för optimistisk efter operationen. Det tar tid innan jag är helt bra igen.

I stället får dalahoppet på damsidan ställas till de två landslagstjejerna Karolina A Höjsgaard och Emma Engstrand.

- Men jag vet inte om jag kan starta, säger Domnarvets Karolina Arewång.

- Jag har varit lätt förkyld på slutet, och började även få ont i halsen på onsdag kväll, efter att ha sprungit ett sponsorlopp nere i Stockholm (tvåa efter Mats Troeng). Jag åker upp till Kramfors, men blir jag inte bättre avstår jag i vart fall starten i sprint.

I år körs sprint-SM med kvaltävling på förmiddagen och final på eftermiddagen - precis som vid de kommande VM-tävlingarna i Västerås i höst.

- Så det blir rätt så jobbigt, säger Karolina.

- Jag vill inte ta några risker med kroppen. Dessutom är det lite mentalt också. Är man förkyld och springer går det aldrig riktigt bra - och då är det bättre att avstå.

Kvar av dalahoppen är i så fall Stora Tunas Emma Engstrand, som fått en betydligt bättre start på säsongen än i fjol. Kanske är hon på väg tillbaka till den storform hon visade för några år sedan.

Men konkurrensen blir riktigt tuff. Ulricehamns flerfaldiga världsmästarinna, schweiziskan Simone Niggli-Luder finns på startlinjen, liksom hennes klubbkamrat Jenny Johansson och IF Thors Gunilla Svärd. Alla tre är, liksom Karolina och Emma, kapabla att vinna.

Men sprint är en gren som ställer stora krav. En enda liten miss - och man kan vara borta ur tätstriden. Något som kan öppna även för andra snabba tjejer, som till exempel Södertälje-Nykvarns Anna Lampinen eller varför inte SOIK Hellas ryska Tanja Ryabkina, som imponerat i elitserien.

På måndag fortsätter sedan SM med långdistans. Och det handlar åter igen om de fem tjejerna Simone, Karolina, Jenny, Gunilla och Emma som storfavoriter.

Tävlingarna genomförs med start och mål vid Remsle skidstadion, strax norr om Sollefteå centrum.

Starten är gemensam och banan, som för damernas del är 15 kilometer, innehåller både gafflade sträckor och en så kallad "fjäril", där ett antal kontroller ska tas i olika ordningsföljd.

- Och tills dess hoppas jag vara frisk igen, säger Karolina Höjsgaard, som på den distansen är regerande mästarinna.

- Det blir ett tufft lopp när det är gemensam start. Det innebär att det kommer att gå mycket snabbt i täten, och missar man och blir efter är chanserna att komma ikapp mycket små. Det ger faktiskt lite budkavlekänsla.

Långdistans är annars en distans som bör passa Emma Engstrand mycket bra. Seg och uthållig som hon är, kan hon mycket väl ge storfavoriten Simone Luder-Niggli en match. Men då gäller det att inte bomma någon kontroll...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons