Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans sista chans

Annons

Fredrik Östberg, Falun-Borlänge, är näst bäste svensk i sprintvärldscupen med en 13:e plats, placeringen efter Emil Jönsson, men klart före meriterade namn som Björn Lind, Thobias Fredriksson och Peter Larsson.

Men chansen till en av de fyra sprintplatserna i VM-truppen är trots allt inte stor.

Björn Linds, Thobias Fredrikssons och Peter Larssons tidigare meriter och potential gör förstås dem mer eller mindre självskrivna i truppen och då återstår bara en plats att slåss om.

- Det blir en stenhård kamp och det är inte kört för mig än. Men Mats Larsson, som vann SM-sprinten i söndags, blir svår att konkurrera ut.

Den individuella VM-sprinten avgörs i klassisk stil, precis som SM-sprinten gjorde. En tävling där Fredrik Östberg hade det tungt och slutade på en 17:e plats.

Under säsongen har Fredrik Östberg en elfte plats från Kuusamos klassiska sprint som bästa resultat i världscupen.

Dessutom var han tionde man i Münchens sprint i fristil på nyårsfaton, tävlingen som inledde Tour de Ski, men inte räknades som en enskild deltävling i världscupen.

- Jag har haft en jämn nivå i min åkning den här säsongen, något som jag saknat tidigare.

Har du satsat mer på sprinten än de traditionella distanserna?

- Nej, satsningen har varit lika stor på båda från början, men eftersom det gått bättre i sprinten har det naturligt blivit större fokuseringen på den.

På de längre distanserna har Fredrik ingen placering bland de 30 bästa i världscupen den här säsongen och hans chanser att ta en av de sex VM-platserna i distans är små.

- Anders Södergren, Mathias Fredriksson, Mats Larsson, Martin Larsson och Johan Olsson har alla världscupplaceringar bland de 15 bästa och känns givna.

I dag kör Fredrik dubbeljakten i SM i Östersund och nästa helg avgörs hans VM-öde med Ottepääs världscuptävlingar.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons