Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans nya toppjobb

Annons

Svenska Skidförbundet håller som bäst att se över sin organisation, och har en vision om att man år 2010 ska vara den ledande skid- och snowboardnationen i världen.

För att nå det målet har skidförbundet organiserat upp sin verksamhet i två delar: Alpint och Nordiskt.

Sedan tidigare har det stått klart att Niklas Carlsson skulle bli chef för den alpina sidan. När det gäller den nordiska sidan har jakten på chef tagit längre tid.

- Vi hade en kravprofil som tog mer än två A4-sidor i anspråk, vilket gjorde det svårt att hitta lämpliga kandidater. Med Anders gjorde vi det. Han har en bra idrottsbakgrund, fostrad i klubbar och landslag, bakom sig, men har också skaffat sig bra erfarenhet från andra håll, säger Ulf Nilsson, förbundsdirektör, och tillägger:

- Viktigt är också att Anders är lyhörd för de vad de ideella krafterna inom vår verksamhet tycker och tänker.

Det nordiska blocket, som nu Anders blir högste bas över, innehåller följande grenar: Längdskidor, Backhoppning/Nordisk Kombination, Skidorientering och Rullskidor.

Han kommer att leda den dagliga verksamheten inom grenarna, samt nyckelområdena utbildning, barn/ungdom, tävlingsprogram/arrangemang, nationell elit och bredd/motion.

- Jag tror på organisationen, tror på på verksamheten, och har en stor tilltro till mina medarbetare. Jag känner verkligen för det här jobbet, men inser också att jag har mycket jobb framför mig, säger Anders, som kommer att ha 15 man underställd sig.

Var kommer du att vara stationerad?

- I Falun, men en hel del resande runt om i landet lär det väl bli.

Är det någon av grenarna du känner extra för?

- Jag har fem grenar som är lika betydelsefulla. Då går det inte att ha några sådana känslor.

Vad blir svårast med ditt nya arbete?

- Det finns många delar som är krävande, men jag måste nog få tid att sätta mig in i jobbet för att kunna svara på din fråga.

Vad blir lättast?

- Ingen aning, det återstår att se.

Vad blir viktigast?

- Att skapa en vi-känsla mellan oss som håller på med det här. På min tid som aktiv sa vi oftast dom om de som jobbade på skidförbundet. Ska vi nå upp till de visioner vi vill nå, måste det skapas en större vi-känsla.

Vilken inblick har du på verksamheten i dag?

- Den är givetvis begränsad. Jag måste få tid på mig att komma in i det hela.

Är det bra med en samlad SM-vecka för längdåkningen?

- Jag föredrar i alla fall den varianten före en splittrad SM-vecka. Men över huvud taget är det viktigt att de bästa åkarna visar upp sig mer hemma än vad fallet är i dag. Inte minst är det viktigt för framtida rekrytering.

Backhoppningen står utan landslagstränare i dag. Gör inte det att förbundets visioner minskar i trovärdighet?

- Jag vill inte svara på den frågan, då jag vet för lite om anledningen till att backhoppningen saknar landslagstränare just nu.

När får Falun skid-VM nästa gång?

- Så snart som möjligt hoppas jag. Men av de nordiska länderna är det väl Norge och Holmenkollen som står på tur först.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons