Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans hemma efter kraschen i Frankrike

Annons

– Media har blåst upp det som om det vore rena dödskraschen. Nu är det skönt att vara hemma efter all uppståndelse, säger Hans och visar upp sitt sargade ansikte.
Det var framför allt högra ansiktshalvan som fick ta emot den värsta smällen, och just den sidan vill han inte visa upp bild – än. Vilket man kan förstå, för det är ingen vacker syn.
Efter sjukhusvistelsen i Frankrike flög Hans till Stockholm under måndagen.
– Först var jag till Sofia sjukhus, och där träffade jag landslagsläkaren Dag Halvorsen. I dag har jag varit på Karolinska sjukhuset, både på plastik -och bärnnskadeavdelningen. Om det behövs göras några ingrepp kan man inte säga i dagsläget. Det måste läka ett tag först. Nu ser det mest köttigt ut. Tur i alla fall att det bara blev yttre skador, de läker ihop, säger Hans.

På tisdag i nästa vecka skall Hans tillbaka till Stockholm för nya undersökningar. Fram till dess är vila hemma hos föräldrarna Monica och Anders som gäller.
Bilderna från den våldsamma kraschen har inte Hans sett, eller rättare sagt velat se.
– Det är inget jag vill se just nu. Längre fram kommer jag säkert att titta på dem. säger han.

Tror du att den här kraschen kommer att påverka dig, att du blir försiktigare?
– Nej, jag har flera gånger kraschat värre, utan att det uppmärksammats. Jag vet vad jag gör. Det här var ett misstag, sådant man gör när man inte är tillräckligt rutinerad. Jag är övertygad om att det inte kommer att bli några problem, menar Hans.

Av hjärnskakningen han ådrog sig i fallet känner han inget, men han ser trött och medtagen ut.
– Nej, i huvudet känner jag inget.

När tror du att du står på skidorna igen?
– Det tar nog några dagar. Dels på grund av hjärnskakningen. Sedan vill jag vänta tills ansiktet är okej, att jag kan öppna ögonen helt.

För föräldrarna Anders och Monica blev lördagen den 20 januari en dag de kommer att minnas.
– Först fick vi glädja oss att Jon vann US Open i freeskiing, sedan kom det här med Hans. Jag kom hem från jobbet och kollade datorn. Först Jon sedan Hans. Jag följde Hans mellantider. Efter ett tag försvann de. Då tänkte jag att han ligger väl i nätet, säger Anders.
Vilket han gjorde.

Nu fick Anders och Monica besked att Hans inte var alltför svårt skadad, innan de hann se de otäcka bilderna från kraschen. Hans själv ringde också i ett tidigt skede hem till sina föräldrar.
– Det var bra att vi fick informationen i rätt ordning, säger Monica.

– Jag bjöd på tårta på jobbet dagen efter, säger Anders. Dels för att fira Jons seger och dels för att Hans klarade sig så pass bra. Efter en sådan här smäll ser man på vilken skör tråd livet hänger, säger en lättad pappa.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons