Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna - tjejen som aldrig förlorat en tävling

Annons

Vi har varit vana vid många unga lovande skidtalanger i Dalarna. Både på herr och damsidan.

"Skidunderbarnet" Ingrid Vikman från Rättvik är kanske den som imponerat mest på senare år, och gör det ännu. Men frågan är om inte Falu IK:s nyförvärv från Västerbotten, Hanna Brodin, är i samma klass.

I lördagens distriktsfinal i Kalle Anka Cup, i Sörskog/Bjursås, visade hon åter igen att hon är en talang utöver det vanliga.

Klippte till med sin fjärde raka seger i kvalet i D13 och åkte på en tid (10.53 över 3,5 km) som hade räckt till seger både i H 13 och D 14. Det var faktiskt bara hennes klubbkamrat Mattias Nilsson och IFK Hedemoras Viktor Hases som var snabbare än henne i H14.

Hon kommer naturligtvis att bli en mycket stark segerkandidat i Kalle Anka Cup-finalen i Vännäs 15-16 mars.

- Det ska bli verkligt kul att få vara med där. Det ligger inte mer än fem-sex mil från den plats där jag bodde innan vi kom till Falun. Så det blir bekanta trakter jag kommer till, säger Hanna.

Vore det bara frågan om "ren skidåkning" i Vännäs, finns det nog ingen svensk tjej som kan hota en seger för Hanna, som under de fyra säsonger hon tävlat på skidor hittills aldrig fått stryk.

- Men jag har kanske inte tidigare mött alla som kommer till finalen, säger Hanna lite försiktigt.

- Så jag vet inte hur bra de är. Men naturligtvis siktar jag på att vinna där också.

Det som kan ställa till besvär för henne är att det inte bara handlar om ren skidåkning i finalen, det är tre "grenar" man ska delta i, och alla tre grenarna jämställs. Utöver 3,5 km klassisk skidåkning handlar det även om skicross och 140 meter "supersprint" med en kurva.

Efter tävlingarna plockade distriktsansvarige Markku Reinurm ut de 20 ungdomar, fem i varje klass, som ska få delta i finalen.

- Under förutsättning att vi verkligen får fem i varje klass, säger han.

En reservation som är nödvändig, då varje distrikt bara är garanterade fyra deltagare per klass.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons