Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever för hockey

Annons

Som fotbollsmålvakt var Per-Erik hyfsad, men nådde aldrig högre än till division IV-spel hemma i Gästrikland.

Som målvaktstränare i ishockey har han nått elitserien.

- Jag läser mycket om målvakts-jobbet och studerar målvakter. Dessutom frågar jag mycket och två av dem jag lärt mig mycket av är Mikael Sundlöv och Johan Hedberg.

Ex-brynäsaren Sundlöv, är liksom Alcén från Sandviken, och dessa två startade för ett antal år sedan hockeyskolan i Sandviken.

Sedan ett antal år är Per-Erik isansvarig på Johan Hedbergs målvaktsskola i Falun och är dessutom utbildningsansvarig för hockeymålvakterna i Gästrikland.

- Och inför förra säsongen fick jag en förfrågan från "Masken" om jag ville bli målvaktstränare i Leksand, så nu gör jag min andra säsong i klubben.

Per-Erik är anställd av Leksand på halvtid och finns med på drygt hälften av alla träningar. Dessutom håller han telefonkontakt med sina adepter, Jonas Fransson och Sean Gauthier.

- Det handlar mycket om det mentala när jag pratar med killarna. Det är viktigt att de ska må bra.

Jonas Fransson har han kört hårt med hela försäsongen och då framför allt med skridskoåkningen.

- Den är nyckeln till allt målvaktsarbete och Jonas har verkligen utevcklat sitt spel. Han har sett mycket bra ut på försäsongen.

Sean Gauthier har skött större delen av försäsongsträningen på egen hand, men Per-Erik är inte orolig att den 31-årige kanadensaren har slarvat med träningen.

- Sean är ett helproffs som vet vad han ska träna på.

Leksands målvakter har, liksom hela laget i övrigt, tränat stenhårt inför comebacksäsongen i elitserien. För det kommer att krävas mycket för att laget ska hålla sig kvar - inte minst av målvakterna.

- Den stora skillnaden den här säsongen mot den förra är att våra målvakter nu måste vinna ett antal matcher åt oss. Förra året rullade det ju på och vi vann matcherna ändå.

Per-Eriks gamle vapendragare Mikael Sundlöv är målvaktstränare i Brynäs och den första matchen dem emellan vann Per-Erik på knockout.

Leksands seger med 8-1 i Långshyttan för en vecka sedan satt förstås fint.

På måndag möts Alcén och Sundlöv igen.

Leksand-Brynäs i elitseriepremiären.

Vem vinner kampen b a k o m målvakterna?

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons