Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lär japaner hockey

Annons

A-nationerna har som ett projekt tagit på sig ansvaret att genom utbildning sprida ishockeykunskaperna till övriga delar av världen. Och i den biten utgör Lars en viktig kugge.

- Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har tillsatt instruktörer, vars uppgift är att utbilda B- C- och till och med D-nationer.

- Det finns bara sju sådana här instruktörer i hela världen och jag är en av dem, berättar Lars med stolthet i rösten.

I juli förra året genomfördes den första utbildningsträffen. Plats var japanska Karuizswa

- Vi var där i två veckor och det var tolv asiatiska länder som hade hörsammat IIHF:s inbjudan.

Det var världspremiär i Asien för den här typen av satsning på "blåbärsnationer". Varför den förlades till Japan beror på att IIHF:s vice president kommer från just Japan.

- Jag blev förvånad över vilket pådrag det blev när vi var där. Man trodde ju inte att det skulle vara så allvarligt, men det var spel på högsta politiska nivå, berättar Lisspers och fortsätter:

- Man ska ju inte blanda politik och idrott, men när vi var i Japan blev det verkligen så och det var flera politiska höjdare där. Många av de asiatiska länderna har kulturella olikheter och förhoppningen är att detta arbete inom idrotten kan förena dem på olika nivåer.

Just nu håller Lisspers på att skriva artiklar som ska ingå i det utbildningsprogram som IIHF ska använda sig av i sin utbildningsverksamhet.

När han inte far världen runt och utbildar "blåbärsnationer", återfinns den 42-årige hockeyentusiasten på St Mikaelsskolan i Mora. Tidigare var han rektor på hockeygymnasiet, men nu ansvarar han tillsammans med två andra rektorer för hela St Mikaelsskolans verksamhet.

Lars är en riktig mångsysslare inom ishockeyn. Han är nämligen också manager för Sveriges Team 16-lag. Dessutom ansvarar han för utbildningen inom distriktet.

Att vara tränare är dock inget för honom.

- Min grej är att hålla på med utbildning. Jag får vara med hela vägen från distriktsnivå ända upp till den internationella nivån och det trivs jag mycket bra med, säger Lars Lisspers.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons