Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kan nå F1"

Annons

Det var 14 år sedan Sverige hade någon ordinarie förare i Formel 1. Det är en alldeles för lång tid tyckte ett antal herrar som i nyårsskiftet beslutade sig för att göra något åt saken.

De har nu startat ett eget stall och med i den här skaran är bland annat Ove "Påven" Andersson, som tidigare har varit stallchef för Toyotas F1-team.

- Målet är att få fram svenskar till F1, sa "Påven" till Sportbladet i förra veckan då tidningen uppmärksammade den här satsningen på unga svenska talanger.

Ett par andra potentater i den här sex man starka gruppen av motorintresserade är finansmannen Peter Wallenberg och Thomas Berggren på tidningen Auto, Motor & Sport.

Hohenthal är mycket glad åt att den här satsningen dragits igång och inte minst det faktum att herrarna bakom det hela tycker att de har en guldklimp i racingtalangen från Dalarna.

- Som jag ser det i dag är väl Sebastian Hohenthal den som har väldigt goda chanser. Han ligger närmast och har gjort väldigt bra ifrån sig i Formel Renault, sa till exempel Thomas Berggren till Sportbladet på en fråga vilken av de svenska talanger som han tror har störst chans att nå F1.

Och ska Hohenthal lyckas nå hela vägen behöver han allt stöd han kan få.

- Pengar har jag redan dragit in och med lite vilja och glatt humör så klarar jag mig det här året. Men framöver blir det tuffare och jag är tacksam för all hjälp som gör att jag kan ta ytterligare steg.

I den här svenska motorsatsningen finns herrar med stora finansiella kontakter och inte minst "Påven" Andersson, som har kontakter inom Formel 1-världen.

- Det finns de som bara pratar och inget händer, men då det gäller "Påven" så händer det verkligen saker, menar Sebastian.

Morakillen gör sitt första år i Formel Renault i England och han har fått en riktig succéstart. Efter fyra (av totalt 20) tävlingar ligger han på delad andra plats i mästerskapstabellen.

Finländaren Kimi Räikkönen tog steget direkt från Formel Renault (samma stall som Hohenthal; Fortec Motorsport) till Formel 1.

Om den unge svensken ska lyckas med samma bedrift, ja det står skrivet i stjärnorna.

- Den här säsongen är viktig och visst har det börjat bra. Men jag tar ändå ett race i taget och så får vi se vad som händer.

- Det finns många dörrar inför nästa år, men än så länge har ingen öppnats, konstaterar Sebastian.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons