Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör tummen upp

Annons

Han berättar att så kallt som det har varit i Säter de senaste dagarna är ungefär så, som det är i Australien så här års, men där är det ju vinter.

- Jag kom hit för att det är sommar här och så är det bra att förbereda sig för tävlingen på plats, säger Renoud.

Här om dagen skulle han ut och cykla. Turen började mot Hedemora och sedan bar det av mot Falun. Det regnade hela tiden och när han kom till Falun var han så stelfrusen att han var tvungen att ringa till en bekant i Säter och frågade om han kunde få skjuts hem.

- Det var verkligen snällt att han kom och hämtade mig. Jag frös jättemycket och mina fingrar var stelfrusna. Jag hade på mig alla mina träningskläder som jag har med mig, men det räckte inte, säger han och ruggar till men han ler samtidigt.

Renoud har inte hållit på med triathlon så länge. Det var en kompis som lockade med honom. Hösten 2002 gjorde han sin första triathlontävling. Det var på kortdistans, men efter några tävlingar kände han att det var de längre distanserna som lockade. Han har hunnit med att köra en tävling på den allra längsta distansen, Ironman och flera halvironman.

- När jag var yngre höll jag inte på med någon idrott alls. När jag var 15 år började jag simma och jag höll även på med vattenpolo. Förut var McDonalds min favoritmat, men nu har jag inte ätit där på fyra år, berättar han lite stolt, samtidigt som han stoppar in en ny tugga med spagetti och tomatsås.

Snart väntar nästa träningspass för dagen. Han ska ut och simma, men gruvar sig lite för att det är kallt i vattnet.

Han är lika öppen och trevlig som man tror att australiensare ska vara. Renoud Herrington är inte blyg och tar gärna kontakt med nya människor.

- Jag har fått flera vänner här i Säter och varit med och hejat fram det svenska fotbollslandslaget och firat midsommar. Fotbollen har verkligen varit rolig.

Han har redan varit här i tio dagar och det är fortfarande fem dagar kvar till tävlingsdagen. Han har bott på vandrarhemmet i Säter och länge var han den ende gästen.

- Jag trodde att det skulle vara fler triatleter här, men det har inte någon fara med mig. Jag har lärt känna många personer här i Säter.

Han tävlar på lördag i åldersklassen 20-24 år och han har hög målsättning.

- Jag hoppas kunna vara bland de tre första i min klass. Banorna verkar bra, men det kommer att bli tufft att hålla farten, upp för den branta backen på löpningen.

Det var på Internet som Renoud såg att VM skulle gå i Säter. Tävlingen är en bra förberedelse för hans stora mål: Ironman på Hawaii. Han hoppas kunna kvala in år, så att han kan tävla där nästa år. Han säger att han älskar triathlon och att det är det han vill hålla på med. Några kompisar i Australien trodde inte att han skulle klara av att köra så här långa distanser, men han har visat dem att det går.

Han har dock aldrig kört den här distansen som är i Säter, men han tror inte att det ska bli några problem.

- När man har kört en långdistans så är det helt underbart att gå över mållinjen, det är värt all tid jag har lagt på träning. Alla tidiga och kalla mornar på cykeln, alla längder i simbassängen...

Inför tävlingen på lördag ska han göra lite kortare träningspass och ladda upp med mat.

- Och så ska jag ta igen lite sömn som jag missade nu när det var midsommar, säger han och ler.

På torsdag kommer hans familj till Säter och säkert är, att ingen hade kommit hit om det inte hade varit för VM.

Efter tävlingen i Säter ska Renoud till Tyskland för att vara med i EM på halvironmandistans. Sedan är det vila som gäller. Och nu när han är i Europa för första gången ska han också passa på att stanna i Aten i augusti och titta på andra duktiga idrottsmän och kvinnor.

MATILDA BUSKE

Mer läsning

Annons