Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick nog av dåliga kartor

Annons

- Jag tillhörde också skaran som klagade på dåliga orienteringskartor. Men jag ville göra något åt detta. Det var en viktig orsak till att jag började rita orienteringskartor, berättar Håkan, som är självlärd inom yrket.

Året var 1992. Håkan, som egentligen kommer från Kungsbacka, utanför Göteborg, hade återvänt till Falun. Det var tider när Televerket, som var hans arbetsgivare, skulle dra ner på folk. Håkan såg då chansen att starta eget företag, med kartritning som specialitet.

I dag, elva år senare, har det gått så bra att han nu dominerar marknaden i länet och faktiskt välkomnar konkurrens.

- För mig skulle det inte vara några problem om det kom in fler kartritare på marknaden. Jag är fulltecknad för att rita kartor under hela 2004 och en stor del av 2005. Dessutom tillkommer all utskrift av kartor, säger Håkan, som har två personer som är timanställda.

Poängen med Håkans företag, är att han gått ett steg vidare, än att enbart rita orienteringskartor på beställning.

För drygt tre år sedan köpte han en maskin, där det är möjligt att på ett enkelt sätt trycka och skriva ut kartor med banpåtryck till tävlingarna.

Investeringen blev en sådan succé att han nu har två sådana maskiner, som skriver ut kartor med banor till över hälften av alla tävlingar som går i Dalarna. Under de senaste tre åren har Håkan skrivit ut totalt 150 000 kartor.

- Det fina med den satsningen är att jag kan arbeta hemma när det är riktigt dåligt väder ute.

Det skulle kunnat bli fler kartor, men Håkan hinner inte, utan hänvisar i bland klubbarna till konkurrenter på andra platser i landet.

- Jag måste också hinna med att gå ut i skogen och rita kartor, speciellt nu på våren, då det är perfekt innan myggen kommer, säger Håkan, direkt från skogen vid Kappelberget utanför Falun, där han ritar kartan till nästa års elitserie.

Han har ett mycket ensamt jobb, där naturen, en fickradio och mobiltelefonen är hans enda sällskap.

- Det är perfekt. Jag ritar hellre i skogen, där man vara i fred, än att göra en stadskarta då man möter folk som alltid frågar vad man håller på med. Jag kan bara föreställa mig vad villaägarna tänker när jag närmar mig deras tomt från skogen med penna och papper i handen, säger Håkan och skrattar.

Men ett resultat av dominansen på kartmarknaden är att det blir alltmer sällan som Håkan kan springa orientering på, för honom, okänd mark. Orientering är ju hans hobby på helgerna.

- Visst får man gliringar i bland. Men jag springer orientering ändå. Då bryr jag mig inte om i fall man ritat kartan eller tryckt banorna innan tävlingen. Som motionär i H 40, så anser jag inte det spelar någon roll. Det vore skillnad om man vore elitorienterare.

Men det är inte bara orienteringskartor som Håkan sysslar med. Under vinterhalvåret, då orienteringssporten gått i ide, framställer Håkan skogsbruksplaner över områden i hela Mellansverige. Han gör också andra kartor, som översiktskarta vid Lugnetområdet, internetkarta över Carl Larssongården i Sundborn och den flygplatskarta för Dala Airport som piloterna och markpersonal har till hjälp vid start och landning.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons