Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får huvudrollen

Annons

I morgon kommer klubben att presentera sin intressanta nysatsning vid en presskonferens i Falun.

Men redan nu står det klart att det blir en satsning där klubbens - och en av svensk ishockeys - största genom tiderna, Tomas Jonsson, får huvudrollen.

Förutom sitt tränarjobb kommer Tomas, som själv var med om att återuppliva Falu IF efter de ekonomiska smällarna 1998, att fungera som sportchef för såväl senior- som ungdomsföreningen.

- Detta betyder praktiskt att Tomas kommer att plantera sina idéer genom att hålla i både is- och teoripass även för klubbens ungdomsspelare, främst de äldre. Han kommer också att vara mentor för deras tränare.

- Även klubbens övriga ledare ska på regelbundna tränarmöten slussas in i Jonssons Falumodell, skriver FIF-ledningen i ett pressmeddelande inför presskonferensen.

- Målsättningen är inte bara att skapa bättre förutsättningar för de som vill satsa vidare mot en elitkarriär. På köpet tänker FIF bli en toppklubb i ettan och fostra ungdomar i en positiv miljö.

- Det finns absolut inte någon motsättning mellan bredd och elitsatsning. Tvärt om, säger Jonsson.

Och ungdomsföreningens ordförande Ulf Alexandersson håller med:

- Vi gör detta för alla som är intresserade av ishockey. Även majoriteten som väljer att sluta med hockeyn ska kunna se tillbaka på tiden i FIF med positiva känslor. Väljer de att senare i livet skicka sina barn till klubben eller rent av bli ledare i FIF, då har vi verkligen lyckats, säger Ulf Alexandersson om Tomas Jonsson kommande ishockeyakademi i Falun.

Ända sedan de två ekonomiska smällarna under 1990-talet har Falu IF:s verksamhet präglats av att satsa på egna produkter inom en mycket strikt ekonomisk ram.

I laget som blev sjua den senaste säsongen hade inte mindre än 15 FIF som moderklubb.

Grunden för Tomas akademi är alltså lagd, inte minst av honom själv...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons