Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han är rena Jesus"

Annons

Åtminstone om man får tro tränaren Sonny Broman.

Den tjetjenske fristilsbrottaren Arsen Mudaev, 31, är på väg att skriva på för klubben.

Mudaev som kom trea i junior-EM 1988 i 54 kg för Sovjet har inte tävlat sedan 1989 då han tog värvning i ryska armén. Därefter bröt kriget i Tjetjenien ut.

Arsen Mudaev kom till Sverige och bor för tillfället på flyktingförläggning i Smedjebacken med familjen. Där fick förre DBK:aren Pekka Kihlström upp ögonen för Mudaev och hörde av sig till Sonny Broman.

- Jag ville ta hit honom först för att se vad han gick för och om han var seriös. Han har varit här i tre veckor nu, men jag såg direkt att det var något speciellt med honom, säger Sonny.

Det finns dock två problem. Dels jobbar klubben för uppehållstillstånd och dels för att hitta sponsorer som kan hjälpa Arsen Mudaev med resorna.

- Om han ska till Borlänge och göra ett träningspass tar det mellan nio och tio timmar från det han lämnar förläggningen tills han är tillbaka. Om någon sponsor kunde gå in och hjälpa oss med en bil till honom så skulle förutsättningarna vara mycket bättre, tror Sonny.

Att inte knyta upp Mudaev till svensk brottning vore en katastrof.

- Sverige har ingen fristilsbrottare, och i samband med brottnings-VM kommer IOK att bestämma om grekisk-romersk stil ska tas bort från OS-programmet. Det skulle i sådana fall vara rena katastrofen för Sverige.

- Men så uppenbarar sig Mudaev som rena rama Jesus och för svensk brottnings framtid kan han bli en nyckelperson, säger Domnarvets tränare Sonny Broman.

Om han blir svensk Sverige är han högaktuell för OS i Aten 2004 enligt Sonny.

Mudaevs tävlingsvana på senare år är alltså allt annat än bra. Han har inte tävlat sedan 1989 och han har inte tränat brottning på fyra år. Men ändå är han överlägsen i landet.

- Hans första tävling blir en liten testtävling i Norrköping den 5 oktober och då kommer han bli en väldigt obehaglig överraskning för de svenska brottarna. Sedan kan jag också berätta att vi har sökt fristils-SM och om vi får det får Mudaev en rejäl chans att visa upp sig för hemmapubliken i Borlänge i december, säger Sonny.

Mudaev själv hoppas, liksom Sonny, att han också kan hjälpa till med tränarbiten.

- Jag har jobbat som tränare förut, men jag har på tre månader tränat upp mig rejält.

- Det visar att jag kan vara något att räkna med också som brottare, säger Arsen.

- Vi har i första hand värvat honom som brottare och i andra hand som tränare, betonar Sonny.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons