Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammar tycker inte om FIS nya planer rörande Vasaloppet

Annons

Inom skidsporten har kreativiteten flödat de senaste åren.

Nya påfund för att popularisera sporten har presenterats med jämna mellanrum.

Först delade man upp skidåkning i skate och klassisk åkning till mångas förfäran.

Sedan dök sprinttävlingar upp, och duble pursuit, även kallat skidbytardag. Alltså klassisk och fristilsåkning i en och samma tävling, en disciplin som också mött motstånd.

Sprintdisciplinen har anammats av de aktiva och är i dag accepterad i skidfamiljen och drar stora åskådarmassor till tävlingarna.

- Sprint har etablerat sig och blivit framgångsrik, menar Rolf Hammar.

Nu vill man alltså införa ett etapplopp av Tour de France-modell.

FIS-delegaten Vegard Ulvang presenterade planerna för norska skidförbundet i fredags.

- Då planerna behandlandes vid vårt sista möte togs de emot bra. Vi beslutade på mötet att tillsätta en arbetsgrupp för projektet. Ett förslag ska ligga klart till våren, säger Ulvang till langrenn.com.

Tanken är att komma igång med etapploppet redan 2006 med både Holmenkollen och Vasaloppet som två av etapperna.

Och som i etapplopp på cykel kommer Tour de Ski att bestå av flera dagsetapper med olika längder. Dessutom kommer det att bli tävlingar i tävlingen. Förutom gul ledartröja kommer blir det en grön sprinttröja och en vit ungdomströja.

Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar är inte imponerad av idén med ett etapplopp för skidåkare.

- Inom cykel har åkarna i teamen olika roller. Några är vattenbärare, andra sprinters och en del är bergsklättrare. Ska det vara spurtpriser och bergspriser blir det Vasaloppet av alla tävlingar. Det blir alltså långloppen som gynnas. Det hade de inte tänkt på, säger Rolf.

Och en annan fråga är, vad säger de aktiva?

- Jag vet inte hur de ser på det här. Men jag tror de kommer att skaka på huvudet. Jag anser att FIS måste cola ner sig och inte bara göra ändringar. Det här är en intressant fråga, var skidsporten kommer att hamna med alla förändringar, avslutar Rolf Hammar.

På måndag tillträder Anders Berg-ström tjänsten som sportchef i Svenska Skidförbundet. Planerna på ett etapplopp för skidåkare har han inte hört talas om.

- Jag har svårt att kommentera det här. Men så mycket kan jag säga är att traditionen inom cykelsporten inte är den samma som inom skid- åkningen.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons