Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håmås i en klass för sig

Annons

Men det var en sliten vinnare av Siljansskrinnet som pustade ut efter målgång.

- Det här var fruktansvärt jobbigt och det var hela tiden på gränsen till kramp sista halvan av fjärde varvet, sa Håmås efter att ha avverkat den tio mil långa banan på 3.20 timmar.

Enligt arrangörerna var Håmås 3.20.24 en riktig kanontid. Och även segraren själv var mycket nöjd.

- När jag vann Vikingarännet för två veckor sedan åkte jag åtta mil på 3.10 och tiden i dag är klart bättre. Jag hade räknat med ungefär tre och halv timmes åktid, men det var en väldigt bra is och därför gick det snabbare än jag trodde det skulle göra.

Men enligt den 25-årige smålänningen, med rötter i Älvdalen, så hade det kunnat gå ännu fortare.

- Om holländarna haft bättre åkare med sig och om vi varit många som hjälpts åt att hålla farten uppe, ja då tror jag vi hade kunnat gå neråt tre timmar.

Nu fanns det tio holländare på startlinjen, men ingen med sådan kapacitet att de kunde hänga på när den svenska topptrion Håmås, Jorma Ryynänen och Håkan Eriksson drog upp tempot.

Dessa tre herrar följdes åt länge och turades om att dra. I början av det sista varvet släppte dock Eriksson och kvar blev duon Håmås och Ryynänen.

Med ungefär en mil kvar släppte även Ryynänen och ensam mot mål åkte Håmås med krampkänning.

- Men med fem kilometer kvar, kände jag att jag skulle klara mig, sa Johan som i ensamt majestät kunde glida över målet som var förlagd i Kråkberg.

Inom idrotten är det mycket åldersfixering. Det börjar dock allt mer suddas ut och inte minst Siljansskrinnet är ett bevis på detta. Tvåa blev nämligen 58-årige Ryynänen.

Han tog det inte så allvarligt att få stryk av den 35 år yngre Hallbyåkaren. Och inte tyckte Ryynänen att det var speciellt drygt.

- Det var en bra bana, så det blev en riktigt skön tur, konstaterade, skridskoveteranen.

Även trean Håkan Eriksson börjar närma sig 60, så långfärdsskridsko kan man bevisligen hålla på med långt upp i åren.

Damsegrarinnan, holländskan Jopie van Wegen, svarade för ett bra lopp och hon åkte de tio milen på 3.47.

Fjolårets tävlingar blev inställd på grund av blidväder. Premiäråret 2001 lockade 450 startande i Siljansskrinnet. I lördags var det dock bara 220 åkare som skrinnade på Orsasjöns fina is, vilket arrangörerna tyckte var synd då de hoppats på mycket fler deltagare.

I går avgjordes Orsaskajtén, med start och mål i Orsa. Om arrangörerna var besviken över det dåliga deltagarantalet under lördagen, blev besvikelsen ännu större dagen efter. Endast 54 åkare tog sig i mål i Orsaskajtén.

Johan Håmås tog helgens andra seger när han vann femmilen. Tvåa blev Sollerökillen Peter Resar, som fick se sig slagen med 20 sekunder av Håmås.

Jopie van Wegen tog liksom Håmås helgens andra seger när hon var först i mål i damernas 50 kilometer.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons