Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hälsan har tagit stryk"

Annons

- Det framkom att en del av truppen hade ett minskat förtroende för mig som ledare.

- Men eftersom inte några konkreta skäl till varför framkom, förutom Lena Biraths avhopp, så kände jag att jag inte kan påverka mitt förtroende hos dessa spelare. Det var den utlösande faktorn, säger Klas Persson.

- Men beslutet var också mycket för min egen skull. Den turbulens som rått har tagit hårt på mina krafter. Prioriteringen av damlaget har gått ut över min hälsa, mitt civila arbete och min roll som förbundskapten för U19-laget, fortsätter Klas.

Närmast lättad över att allt är över, efter att ha mått så dåligt.

De senaste månaderna har han haft spänningshuvudvärk, tryck över bröstet, koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och dessutom har en allmän trötthetskänsla gjort sig påmind.

Saker som läkarna ansett vara stressrelaterade, och som pekat på gränsen till utbrändhet.

- Hur jag mått har säkert påverkat mitt ledarskap. Men det konstiga är att ingen i laget frågat mig hur jag mått. Några har i stället vänt ryggen mot mig, säger Klas och fortsätter:

- Den närmaste tiden ska jag därför prioritera mig själv och min hälsa, bjuda tillbaka lite till min arbetsgivare. Helt enkelt se till att må bra igen.

Perioden efter Lena Biraths avhopp den 20 november har varit jobbig - på många sätt.

- Vi har haft en tid av turbulens i laget sedan "Birans" avhopp. Det har tagit mycket kraft och arbete att få alla att fungera tillsammans igen. Men mycket jobb återstår också, säger Klas och berättar att Biraths avhopp fortfarande är ett hett diskussionsämne bland tjejerna i truppen.

- Tolkningarna av vad som egentligen hände har varit olika. "Biran" och "Kastrullen" Granelid har redogjort för hur de sett på saken inför spelarna. Jag valde att inte göra så, utan ville att spelarna i stället skulle fråga mig. Rätt eller fel, men visst kan det haft betydelse för vad som hänt sedan.

- Viss lobbying har säkert förekommit.

Turbulensen i laget avtog under juluppehållet, för att ta ny fart i mitten på janurari. Efter förlusterna förra helgen mot Boden och Boliden kom den utlösande faktorn.

- Vi spelade långt under vår normala nivå däruppe, och jag frågade i bussen hem spelarna vad som var fel. Då kom det fram allt från att spelarna hade prestationsångest till att kraven utifrån var stora till att de kände minskat förtroende för mig.

- Jag ville veta i vad problemen bestod, men fick inga svar, säger Klas.

I torsdags vid lunchtid fick Klas, av ledarstabskollegerna "Totte" Andersson och Camilla Granelid som hört sig för, veta att ett tiotal av spelarna inte hade förtroende för honom.

- Efter träningen i torsdags ställde jag därför frågan igen om vad som låg bakom allt. Jag ville att spelarna skulle motivera varför jag inte hade deras förtroende. Men argumenten som kom fram var dåliga. Det var typ saker de irriterat sig på, att jag inte skulle ta åt mig äran för saker som andra gjort.

- I det ögonblicket insåg jag att jag inte skulle få någon chans att rätta till saker och ting. Jag valde att kliva av, säger Klas.

Men något lätt beslut var det inte.

- Nej, för jag brinner för att träna det här laget. Det är fantastiska spelare.

Är det något du ångrar under din tid i klubben?

- Alla beslut jag tagit står jag för till 100 procent.

Kommer du att se IBF-tjejerna spela framöver?

- (Tystnad)... Det kommer jag nog att göra. Jag vill ta chansen att se Sveriges bästa kedja med Maria Söderström, Hannele Jansson och Gabriella Ludvigsson spela, innan det är försent.

Mer läsning

Annons