Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Lars -Erik Östlin...

/

Annons

Hur är det att vara engagerad i cykelsporten i dessa tider av dopningsnack?

- Inte är det roligt inte. Med det mediatryck som är nu känner jag att det är ett väldigt hårt slag, rena stålbadet, för alla som är engagerade i sporten.

- Men man måste komma ihåg att det är stor skillnad på proffscykling jämfört med den amatörnivå vi håller på med. Jag håller med vår sportchef Hans Falk om att det bör bli en time out för proffscykling.

Vad är din kommentar till Tour de France-skandalerna?

- Det verkar som att de franska och tyska stallen och inte minst danska CSC, med Marqus Ljungqvist, vill följa den nya hårdare policyn. CSC har ju ett eget dopningsprogram och Marcus har blivit testad 40-50 gånger.

- Men de spanska, italienska och en del holländska stall har inte kunnat acceptera det här nya. Det finns en slags dålig kultur som behöver ändras och det behövs nog en kraftig rensning på ledarnivå.

Går det att få cykelsporten fri från dopning?

- Ja, det vill jag hävda. Sporten är ju så beroende av sponsring, utan den överlever inte internationell cykel. Och vore jag företagsledare och hade pytsat in 25-30 miljoner kronor skulle jag ställa ultimatum om att slippa kopplas ihop med dopning.

Hur arbetar ni på dalanivå för att stävja fusket?

- På amatörnivå följer vi RF:s riktlinjer. Cykelsporten här i Sverige har ett av de hårdaste antidopningsprogrammen. Det togs efter att Nicklas Axelsson åkt fast för dopning 2002. Cykelförbundet är ett föredöme i Sverige vad gäller att ta tag i sådant här.

- Vad gäller dalacyklingen rider vi nu på en framgångsvåg och det vill vi bara få fortsätta med.

Fakta: Lars -Erik Östlin

  • Ålder: 39 år.
  • Familj: Singel.
  • Bor: I lägenhet i centrala Borlänge.
  • Yrke: Idrottstränare på cykelgymnasiet i Vansbro och på cykelhögskolan i Falun-Borlänge.
  • Bakgrund inom cykelsporten: Började tävla på cykel 1979, höll på till 1990 då karriären avslutades till följd av knäskada. Ledare och tränare i Falu CK 1991-93. Förbundskapten i mountainbike 2000-2002.

Mer läsning

Annons