Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där... Alf Johansson, s, landstingsråd.

Annons

En kartläggning som Riksidrottsförbundet gjort visar att Dalarna ligger under genomsnittet gällande landstingens bidrag till distrikts-idrotten. Vad har ni i Landstinget Dalarna för syn på idrottens betydelse?

- Egentligen har vi uppfattningen att idrotten betyder oerhört mycket i ett samhälle.

Men med "skänkta" 7.27 kronor per invånare är Dalarna långt efter generösa Södermanland, där idrotten får 16.92 kronor per invånare.

- Nu är det inte riktigt korrekt att räkna på det viset, för det finns också projektbidrag som går till idrotten utöver det här landstingsbidraget.

Vill ni spara pengar går det ju i och för sig att sänka sig till Norrbottens nivå, 3.02 kronor i bidrag per invånare.

- Skulle vi ha gått på vad vissa partier önskade när vi gjorde budgeten skulle vi ha varit på den nivån, men vi i majoriteten såg till att det inte blev så.

Anslaget från dalalandstinget till distriktsidrotten är under 2005 två miljoner kronor, oförändrat jämfört med året innan. Men det har alltså förts diskussioner bland landstingspolitikerna om beloppets storlek?

- Ja, det gör det varje år i samband med budgetarbetet. I budgetdiskussionerna var det så att vissa partier ville att stödet skulle sänkas, däremot har inget parti ivrat för en ökning.

Vad har du själv för förhållande till idrotten?

- Precis som mitt förhållande till andra makter, det är gott (skratt). Jag är väldigt idrotts- intresserad och tror att idrotten, precis som kulturen, är oerhört viktig i ett samhälle i förvandling. Det blir som ett kitt som håller ihop människorna.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons