Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av klubbarna försvinner om elitlicensreglerna följs

Annons

Skulle bandyförbundet följa sina elitlicensregler skulle hälften av de allsvenska lagen försvinna.

Allsvenskans 16 klubbar har dock fått elitlicensen beviljad - trots att flera har stora ekonomiska problem. Bandyn har valt ett annat synsätt än fotbollen.

- När vi startade för två år sedan så var det i ett katastrofalt utgångsläge. Klubbarnas ekonomi var i vissa fall bedrövlig. Så vi hade egentligen två möjligheter: Antingen ändra regelsystemet eller välja att tolka det mer liberalt. Vi valde det sistnämnda, säger Leif Sunnermalm, ordförande i bandyförbundets ekonominämnd, till TT.

Trots att ungefär hälften av de allsvenskan klubbarna har ett negativt eget kapital får elitlicensen beviljad, trots att det är just det den är till för att stoppa.

- Vi stirrar inte bara på det negativa kapitalet utan tittar mer på handlingsplanerna. Det har skett en ordentlig förbättring, säger Sunnermalm, som berättar att tio klubbar gick med vinst förra räkenskapsåret och av de sex som gick minus var förlusten för fyra under 50 000 kronor.

De övriga två, som han inte vill säga vilka men det är uppenbart att Falu BS är en av dem, har betydligt större skulder.

- Det tar längre tid att få rätsida på ett kapitalunderskott än vad vi först hade trott. Vårt regelverk är strängt, men det är tänkt att verka över tiden. Vi tillämpar det inte enligt bokstavsprincipen än, säger han.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons