Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkans revansch

Annons

Håkan Eriksson hade bara några minuter före förbundskaptenens glada besked sprungit i mål på tiden 13.30,8 på den 2.780 meter långa banan i Karlbergsskogen i Köping. Den tiden betydde utklassning.

Närmaste konkurrent, Niclas Jonasson, var 21 sekunder efter - en evighet i sprintsammanhang.

- Otroligt kul, säger Håkan Eriksson, och för honom var det naturligtvis en underbar revansch.

Minns hur det var i fjol. Eriksson vann VM-testet på sprint även då, men ratades i VM-truppen. Sedan dess har revanschbegäret gnagt.

- Det här passade mig, säger Håkan Eriksson. Soligt, hett och eftermiddagstävling, då trivs jag som bäst.

Och han tog ut sig rejält i testloppet.

- Jag höll på att svimma efter målgång. Något liknande har jag aldrig känt förut, säger han, sedan några muggar vatten gjort att han kvicknat till och tagit sig upp på benen.

Eriksson startade i finalen en minut efter klubbkompisen Jimmy Birklin.

När Birklin, VM-etta på distansen 2001, gjorde ett par misstag tidigt på banan, hamnade han snart i Erikssons synfält.

- Jag såg honom före mig i skogen några kontroller och var ikapp helt och hållet vid varvningen, säger Håkan, som sedan skar mållinjen tiotalet meter före Birklin.

För Håkan Eriksson blir VM-starten i Västerås i september hans femte VM.

Emma Engstrand siktar också på sin första individuella VM-medalj. Hon var fyra i fjol på långdistansen, och frågan är nu vilken eller vilka distanser hon får förtroendet på i årets VM.

- Jag känner mig i rikgt bra form, tyckte Emma, efter segern på sprinttestet.

Nu höll visserligen den till synes solklara segern på att ryka all världens väg kort före mål:

- Jag sprang rakt på min kontroll, men hade läst att jag skulle ha kodsiffra 42, men kontrollen jag var vid hade 43. Så jag snurrade runt i närheten, men tittade sedan på nytt på kontrolldefinitionen och såg då att det var 43:an jag skulle ha. Det var 15-20 onödiga sekunder som rann iväg, säger Engstrand.

Segern skrevs därmed till ynka tre sekunder före landslagskompisen Gunilla Svärd.

Rose-Marie Forslund, Mora, överraskade stort med att bli fyra, 44 sekunder bakom Engstrand, medan däremot Karolina A Höjsgaard, Domnarvet, på nytt överraskade negativt. Efter den katastrofala insatsen på medeldistanstestet i torsdags blev det nu en åttondeplats, och trots allt ett fall framåt.

Rena natta var det för Elin Dahlstedt, Leksand, som vunnit SM-guldet på sprint 2002 och 2003. En 22:a plats var långt mycket sämre än hon har kapacitet för.

OLA GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons