Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan var bäst i test

Annons

Regerande sprintvärldsmästaren Jimmy Birklin, klubbkompis med Håkan Eriksson i Malungs OK Skogsmårdarna, har fortfarande skadeproblem och ställde inte upp i VM-testet.

Jimmy har friplats i VM-sprinten - förutsatt att han hinner bli frisk och att landslagsledningen ger honom en plats bland de sju herrar som får resa till Schweiz i början av augusti.

Utöver Birklins eventuella deltagande får Sverige ställa upp med två herrar och två damer i VM-sprinten - och frågan är om inte Håkan Eriksson blir en av dem.

Mycket hänger på hur herrarnas förbundskapten Göran Andersson pusslar ihop sitt sjumannalag.

Har han råd att ta med rena sprintspecialister i laget och ändå få ihop tre löpare vardera till medeldistans, långdistans och stafett?

Även Håkan Eriksson har förstås funderat på detta och efter ett mindre lyckat medeldistanstest, där han blev tolva, har han ett förslag:

- Det skulle vara otroligt skoj att få springa startsträckan för Sverige i stafetten.

Att han vid 42 års ålder fortfarande hänger med fysiskt är det ingen som ifrågasätter. Åtminstone inte efter sprintsegern, som han tog 1,6 sekunder före Jörgen Olsson, Pan-Kristianstad, som bronsmedaljör i senaste VM-sprinten 2001.

Ett hett tips inför uttagningen av VM-laget på tisdag är att just dessa två tar Sveriges båda ordinarie platser på sprintdistansen i årets VM.

Trean Henrik Tryggesson, Friskus-Varberg, var 16 sekunder bakom Eriksson i testtävlingen, men är helt oprövad i VM-sammanhang och passar kanske bättre på lite längre distanser.

I damtävlingen var det en ren utklassningsseger av Jenny Johansson, Ulricehamn. Hela 40 sekunder, en evighet i sprint, blev marginalen till tvåan Anna Envall, Hakarpspojkarna, och 56 sekunder till trean Dahlstedt.

Johansson är given i VM-laget, men frågan är om hon går in på långdistansen eller sprinten. Som VM-programmet ser ut är det nämligen uteslutet att kombinera dessa båda.

Elin Dahlstedt, sörmländska i Leksandsdressen, var långt ifrån nöjd över tredjeplatsen.

- Jag ville ju så gärna vinna...

Hon beskriver loppet som stressigt och med dåligt flyt, inte alls så bra som då hon tog sitt SM-guld i höstas.

Ändå hade hon marginalerna på sin sida, då hon slog fyran Gunilla Svärd, Thor, med endast fyra hundradelar.

Den sistnämnda Uppsalalöparen får ändå med sin rutin och förmåga att hävda sig internationellt anses vara en starkare kandidat till en av platserna på VM-sprinten.

SARA THÖRN

Mer läsning

Annons