Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackes julnötter

Annons

Varför inte grubbla en stund?Koppla av lite mellan skinkan, gröten och klapparna? Varför inte utmana dig själv, utmana någon annan du känner om en skinkmacka, en bit sill eller en extra tallrik gröt?

Tomten lovar samtidigt nostalgifylld minnesresa genom idrottsåret som gått.

Längst ner på sportwebben sidan finns svaren, så du kan direkt se hur duktig du är. Men fuska inte, det är är roligare att försöka först.

Lycka till!

1 Fotbolls-VM blir den stora sommarfesten. Tusentals svenska turister väntas åka till Tyskland. Men vart i Tyskland ska de åka för att få se den första svenska matchen, den mot Trinidad&Tobago?

1) Frankfurt

X) Köln

2) Dortmund

2 Tony Rickardsson skrev speedwayhistoria när han tog sitt sjätte VM-guld. Det har bara en enda förare i historien gjort tidigare. Vem?

1) Ove Fundin

X) Ivan Mauger

2) Barry Briggs

3 En traditionell julnöt i ännu en repris: Vem vann Vasaloppet i år?

1) Oskar Svärd

X) Anders Aukland

2) Jörgen Aukland

4 Mora IK var ytterst nära att mot alla tips ta sig till SM-slutspel i våras. Hur mycket var det egentligen som till sist skiljde Mora från en slutspelsplats?

1) Två poäng

X) En poäng

2) Bara målskillnad

5 Mer ishockey. Johan Hedberg kom hem och hjälpte sitt Leksand tillbaka till elitserien. Men i höstas flyttade han tillbaka till NHL. Till vilken klubb flyttade Hedberg?

1) New York Rangers

X) Vancouver Canucks

2) Dallas Stars

6 Friidrotts-VM blev en glittrande svensk fest igen. Det blev tre medaljer. Men minns ni vilken svensk friidrottare efter de tre som var närmast en medalj utan att ta någon?

1) Jenny Kallur

X) Stefan Holm

2) Susanna Kallur

7 Vet ni förresten vad Falutjejen som tränar systrarna Kallur tillsammans med Agne Bergwall heter?

1) Lisbeth Polgård

X) Anna Hindriks

2) Karin Torneklint

8 Rättvikstjejen Therese Borssén åkte in på en mycket överraskande femteplats vid VM i Bormio i år. Men i vilken alpin gren var det?

1) Slalom

X) Storslalom

2) Kombination

9 För bara en dryg vecka sedan kom Lars Frölander tillbaka som en vinnare igen och tog EM-guld på 50 meter fjärilsim. Men hur gammal är "veteranen" Frölander?

1) 28 år

X) 31 år

2) 43 år

10 Zlatan fick guldbollen som årets bäste herrspelare i fotboll. Men vem fick dampriset, Diamantbollen?

1) Hanna Ljungberg

X) Hanna Marklund

2) Viktoria Svensson

11 En dalaklubb vann damklassen i den klassiska tiomilaorienteringen. Vilken klubb var det?

1) Stora Tuna

X) Leksand

2) Domnarvet

12 Årets regelfråga: I hur många ronder pågår maximalt en amatörmatch i boxning i exempelvis VM eller OS?

1) Tre

X) Fyra

2) Fem

13 Det skulle bli SM-guld men tog snöpligt slut redan i kvartsfinalen för IBF Faluns innebandytjejer. Vilket lag var det som vann det där damguldet som Falun ville ha?

1) Balrog

X) IKSU

2) Dalen

14 Med tränaren Mika Packalén i spetsen kom den ene efter den andre från den gamla storklubben och satte fart på IBF Faluns herrar. Men från vilken klubb kom Packalén, Brottman, Öhman och ytterligare några av de nya IBF Falun-stjärnorna?

1) Balrog

X) Haninge

2) Råsunda

15 Den förre Bragespelaren Lasse Nilsson flyttade från Elfsborg och är numera proffs ute i stora fotbolls-Europa. I vilken holländsk klubb spelar han?

1) Feyenoord

X) Groningen

2) Heerenveen

16 Det senaste året har det gått lite tungt för Falu BS i bandyallsvenskan. Men det är inte länge sedan laget var i den absoluta toppen och spelade SM-semifinal fem år i följd. Men när gick BS senast till semifinal?

1) 2001

X) 2002

2) 2003

17 Världens meste landslagsspelare i fotboll kommer från Mexiko. Men vilken svensk har spelat flest A-landskamper i fotboll?

1) Björn Nordqvist

X) Tomas Ravelli

2) Roland Nilsson

18 Aspebodatjejen Maria Hjorth ingick i det Europalag som mötte USA i damernas motsvarighet till det som i herrgolf heter Ryder Cup. Men vad heter damernas tävling?

1) Solheim Cup

X) Presidents Cup

2) Lady Bing Trophy

19 Falucyklisten Marcus Ljungqvist kommer att köra för det danska CSC-stallet den kommande säsongen. Men vilket stall körde han för under 2005?

1) Alessio-Bianchi

X) Liquigas-Bianchi

2) Credit-Agricole

20 Mattias Ekström körde riktigt fort i den tyska DTM-serien och blev totaltvåa. Men vilken bil körde han?

1) Mercedes

X) Audi

2) BMW

21 Vasaloppet är den första. Men vilken är den sista av de fyra tävlingar som ingår om de vill erövra "en svensk klassiker" under ett och samma år?

1) Vansbrosimningen

X) Lidingöloppet

2) Vätternrundan

22 Hundratusentals svenskar följer engelska Premier Leauge varje helg. Chelsea vann överlägset. Men vilket lag vann den engelska FA-cupen i våras?

1) Chelsea

X) Arsenal

2) Manchester United

23 De svenska sprintåkarna imponerade vid VM i Oberstdorf i vintras. Emelie Öhrstigs guld glänste mest av de tre sprintmedaljerna. Men hur många svenska medaljer blev det totalt i Oberstdorf?

1) 3

X) 4

2) 5

24 En travkusk blev en av årets sista rekordmän, den förste att vinna fler än 400 segrar under ett år. Men vem är denne kusk?

1) Olle Goop

X) Jim Frick

2) Björn Goop

25 Under året blåste fotbollsdomaren Leif Sundell från Borlänge sin sista allsvenska fotbollsmatch. Han föll för åldersstrecket. Vilken är pensionsåldern för en allsvensk fotbollsdomare?

1) 42 år

X) 47 år

2) 52 år

HANS DAHL

Mer läsning

Annons