Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnastik allt populärare

Annons

- Det är 80 ungdomar som står på kö för att vara med, men vi kan tyvärr inte ta emot alla på grund av platsbrist, berättar Pia Kadfalk, gymnastikledare inom IFK Mora GK.

Trots att föreningen tvingas säga nej till många, är gymnastikklubben näst störst inom alliansen i IFK Mora.

- Vi har gått om fotbollen och nu är det bara skidklubben som är större, säger Pia med stolthet i rösten.

Förra året höll man till i Morkarlbys bollhall, men till den här säsongen har gymnastikföreningen flyttat till Noretskolan.

- Men vi håller även till i danslokalen på St Mikaelsskolan en gång i veckan.

När tidningen en måndag besöker en träning sjuder det av aktivitet. Det är voltgruppen som har träning och unga killar och tjejer tar sats och slår volter, som om det vore den naturligaste sak i världen.

Ungdomarna gör sina konster på en så kallad voltmatta. Det är ett specialgjort golv som är direkt anpassad för avancerad gymnastik och som klubben bekostat själva.

- 70 000 kronor kostade den här voltmattan och den kom kring nyår. Skolans grejer är så dåliga, så dem kan vi inte använda och ska vi hänga med i konkurrensen, framför allt här i Dalarna, så var den här investeringen nödvändig.

Klubben gör även inköp tillsammans skolan och på så vis kommer man undan billigare.

Det är framför allt truppgymnastiken som växer, i såväl Mora som hela landet. I dag har IFK Mora GK cirka 100 aktiva truppgymnaster. Som namnet ger sken av tävlar man i en större grupp, där 8-16 gymnaster ingår i truppen. Det tävlas i tre olika grenar: Matta, hopp och fristående. Inom klubben finns det nivåer för alla klasser, från leknivå till elitklass.

Förra året startades den så kallade voltgruppen och dessa ungdomar har gjort stora framsteg. Det visar inte minst det att voltgruppen under hösten tilldelades "Årets ungdomsprestation" av IFK Moras Idrottsallians.

Gymnastiken är som synes på stark frammarsch i Mora, men ska klubben kunna växa än mer krävs det också att man tilldelas mer tider i de idrottshallar som finns i Mora.

- Men de är så fullbokade i dag och det är svårt att få mer än det vi har. Drömmen vore en egen hall och med det stora intresse som finns skulle vi lätt täcka upp två hallar, menar Pia Kadfalk.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons