Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustafsson tror på en lösning

Annons

Han kastades rakt in i hetluften och den uppmärksammade sexskandalen var inget drömscenario för den nye förbundskaptenen.

- Det är klart att spelarna uppträdde omdömeslöst, och tyvärr kommer det aldrig kunna bli utraderat. Men de begick inte något brott, och i dag ser jag det som en sak som hände, som är historia nu, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Känner ni än i dag att Tre Kronor tappat i anseende?

- Nej, det gör vi inte. Det var mest media som tappade förtroende för oss. Jag hörde om någon undersökning härom dagen att vi bara var några procent efter fotbollslandslaget som Sveriges populäraste landslag. Det som hände är historia nu.

Sedan fortsatte det med många nej-tack inför VM.

- Men det var inte så många som media påtalat. De som var tillfrågade och tackade nej var skadade.

Så du var aldrig intresserad av dem som inte spelat under förra säsongen?

- Nej, det var bara en som var tillfrågad och tackade nej. Det var Mats Sundin.

Kommande vinter spelas vinter-OS i Turin. Bengt-Åke Gustafsson vet ännu inte hur han ska formera Tre Kronor.

- Det är den stora händelsen kommande säsong. Men fortfarande är det ett vakuum. Jag vet inte om NHL-konflikten blir löst, om det blir ett landslag med proffs eller utan proffs, säger han.

Tror du att konflikten kommer lösas?

- Jag är ganska säker på att konflikten kommer lösas. Den måste lösas för allas skull.

Leksand och Mora har värvat många utländska spelare, hur ser du på det ökade antalet utlänningar i elitserien?

- Det är klart att alla vill ha svenska spelare från början. Men det finns inte så många svenska spelare på marknaden som håller rätt nivå. Klubbarna har ett ansvar att hålla en viss nivå gentemot fans och sponsorer.

Hur påverkar det dig som förbundskapten?

- Det kan bli ett dilemma för mig i slutänden.

Hur ska det undvikas?

- Jag kan personligen tänka mig en stängd liga. I dag törs inte klubbarna ta steget och släppa fram juniorer, med rädsla för att åka ur elitserien. I stället värvas dyra och ofta sämre utländska etablerade spelare.

Vad tror du om en regel om begränsning av antalet utlänningar?

- Det pågår en del snack i förbundsstyrelsen där de börjar bli oroliga för den utvecklingen som varit. Men det kan bli svårt att få det att fungera. Med en stängd liga skulle lagen däremot kunna ta ett mellanår, utan att vara rädda för att åka ur, och bygga ett lag med unga spelare. Därifrån kunde de sätta mål att inom tre år ska vi spela semifinal och inom fem år ha spelat final och kanske vunnit den också, för att ge ett exempel.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons