Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gumman Tö oroar

Annons

- Snöförhållandena har varit bra under nästan tre veckors tid och det har funnits skidspår i Smedjebacken, dels på elljusbanan, dels på Uvberget samt i Finnbo och Gessberg, säger en hårt prövad Bertil Andersson, ordförande i organisationskommittén för tävlingen och med fjolårets inställda lopp i färskt minne...

Historien är, med andra ord, på väg att upprepas. Om nu inte väderleken stabiliseras.

Skotta ihop spår är otänkbart.

Men Bertil Andersson och Ski-Festivalens sekreterare Werner Ruf håller tummarna för att tävlingen, trots allt, ska kunna genomföras på hemmaplan.

Inte i Smedjebacken, men väl i Finnbo, där också målskynket kommer att hängas upp.

Där är det tänkt att de tävlande ska köra en slinga på 14 kilo- meter i tre varv. Bansträckningen följer vägen förbi Furbo till Ålsjön, runt stora Ålsjön en bit mot Kärrgruvan sedan tillbaka till Marktorpet och över Blåsarbackarna tillbaka till Finnbo.

- Banan kommer att ha mycket av Vasaloppskaraktär på vägar, med långa stakpartier, säger Werner Ruf. Som hoppas på ett startfält på mellan 300-400 åkare.

Till de som redan aviserat start hör segraren 2004, P-O Swahn, Boxholm.

En åkare som också tidigare smakat segerns sötma i loppet, och gärna återkommer.

- Det var 25 minus första gången vi körde tävlingen, minns Bertil Andersson. Som själv tillhört skaran av prominenta invigningstalare.

- Först ut bland dessa var landshövding Ingvar Gullnäs, följd av ytterligare en lands- hövding, Lilly Hansson. Därefter följde framlidne radioprofilen Åke Strömmer. Den här gången vilar uppdraget på ortens eget kommunalråd, Leif Nilsson.

- Ja, vi är glada att kunna hälsa Leif välkommen som invigningstalare, tillägger Bertil Andersson.

Vid högtiden i Norrbärke kyrka medverkar också Västerbergs- lagens Musikskola med Nils Leonardsson, Smedjebackens manskör samt Erik Svensson. Efter invigningen följer stockeld och glögg utomhus.

Årets kranskulla blir Maria Lundgren, 17. Hon bor i Ludvika men är född och uppvuxen i Smedjebacken.

Maria började som elva-åring på minicirkusen i Ludvika och har sedan dess sett stora delar av världen. Innan cirkuskonsterna helt tog över spelade hon också fotboll och åkte skidor för NSK.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons