Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldruschen

Annons

För Markus Oskarsson från Västerås och Henrik Nilsson från Nyköping var det bara guld som gällde när det var dags för OS-final på K2 1 000 meter.

Satsningen som började 1998 skulle nu krönas med seger och den ädlaste medaljen som finns inom idrotten. Och lyckan var totalt när duon skar mållinjen först av alla på kanotstadion Schinias utanför Aten. Efter många års slit fick de sin belöning.

De började träna och tävla tillsammans 1998 och det första målet var OS i Sydney 2000.

- Då blev det silver och efter det loppet bestämde vi oss för en långsiktig satsning på OS i Aten, berättar Nilsson.

En satsning innehållande två-tre träningspass om dagen och att kampera ihop fyra-sex månader om året.

Att vara elitkanotist och bo i Sverige ställer naturligtvis till vissa problem.

Vintern är som bekant inte särskilt lämplig för att paddla kanot.

Därför är en del av träningen förlagd till varmare länder som Sydafrika, USA (Florida) och Australien.

Men det blir också många timmars träning på mörka vatten kantade av is, bitande kall vind och minusgrader. Tufft, men också nyttigt när det gäller att stärka den mentala biten.

- Vi brukar var utomlands från januari till april. Det kan vi vara tack vare bra stöttning av SOK (Sveriges olympiska kommitté) och sponsorer, upplyser Oskarsson.

- Vi paddlar på heltid, påpekar Nilsson.

Att tillbringa så mycket tid tillsammans kräver naturligtvis att båda parter håller sams och det funkar utan problem.

- När jag är nedtränad och sliten kan jag bli arg på allt möjligt, men inte på Henrik.

Under resans gång fram till OS guldet i Aten hann Oskarsson/ Nilsson också med att bland annat ta två VM-guld, 2002 och 2003.

Det framgångsrika K2-parets planer sträckte sig bara fram till OS i år.

- Vi har bestämt oss för att fortsätta tillsammans, men vi kommer att ta ett år i taget.

Just nu finns inte den rätta geisten och motivationen, men både Markus och Henrik tror inte att blir några problem att tända till när det drar ihop sig till VM nästa år. OS i Peking 2008 finns också i tankarna.

Kanot är ingen av de stora sporterna i Sverige, men sett över hela världen är den stor och har fler utövare än till exempel ishockey.

Därför är konkurrensen stenhård i de internationella mästerskapen där varje nation bara får delta med en kanot på varje distans.

Just 1 000 meter är speciellt svår att bemästra eftersom den ställer stora krav på styrka, snabbhet, uthållighet och taktik.

Och när det handlar om K2 måste dessutom samspelet mellan de två i kanoten fungera perfekt. Vilket det gjorde för Markus Oskarsson och Henrik Nilsson i Aten.

Guldduon förde därmed de stolta svenska traditionerna vidare.

Bland svenska OS-guldmedaljörer finns namn som Gert Fredriksson, Rolf Pettersson, Gunnar Utterberg, Sven-Olov Sjödelius, Agneta Andersson, Anna Olsson och Susanne Gunnarsson.

Förutom en träff med Ludvika Paddlarklubbs medlemmar han OS-guldparet med en lunchträff med Ludvika Rotaryklubb där de fick ta emot ett stipendium från Säfsen Resort, ett företagsbesök och pressträff som bland annat innehöll en kortare paddlingstur på Väsman.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons