Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldmakaren Nordin vill slopa ungdomslandslag

Annons

- Som det är nu, med den hårda utslagning som är inom hockeyn, så tappar vi många talanger, säger JVM-guldmedaljören från 1981.

Trots att juniorkronorna, i och med att laget tog sig till semifinal och får spela om bronset, nått sin största framgång på många år, är Håkan kritisk till hur rekryteringen av hockeyungdomar sköts.

-Det är sådan hysteri då det gäller bland annat TV-pucken och intagningen till hockeygymnasierna. Ta TV-pucken som exempel. För många spelare är det deras stora dröm att komma med där och gör de inte det så är risken stor att de lägger av, menar Håkan och fortsätter:

- Om de som tar ut laget har tio backar att välja mellan och sedan är det fyra som ska plockas bort. De här fyra kanske har störst potential att bli något som senior, men ges aldrig chansen om de inte kommer med i TV-pucken eller in på hockeygymnasiet.

Håkan har själv stora erfarenheter från hockeyn och var med då juniorkronorna vann det historiska JVM-guldet 1981. Till det ska tre SM-guld med Färjestad.

Morakillen Håkan bor sedan många år i Karlstad. Tack vare att han själv är tränare i Grums U16-lag är han väl insatt i problematiken som juniorhockeyn dras med.

-Ett fenomen vi har idag är att ungdomarna har så lätt att ge upp. Det jag saknar bland de unga är viljan att knyta näven och fortsätta kämpa, trots motgångar.

Håkan menar att det bästa för hockeyn vore att lägga ner TV-pucken, avskaffa hockeygymnasierna och ta bort de blågula lagen under juniorlandslaget.

- Jag håller med Frölundas sportchef Christer Källgren, som bara vill ha kvar J20-landslaget och slopa de yngre landslagen.

-Man måste även titta på hockeygymnasierna, vad är det för produkter vi får fram där? Jag ser verkligheten och vi tappar allt för många talanger då de ger upp för tidigt. Det finns många som skulle kunna blomma ut senare, men som med nuvarande system aldrig ges chansen, avrundar Håkan Nordin.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons