Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldgossen på gång

Annons

Inför SM handlade det om hur mycket Patrik Järbyn mörkat och bromsat för att sedan ge järnet när det blev allvar. Det i en pist som är något av Patriks hemmabacke. Det blivande VM-störtloppet.

Nu missade "Järs" chansen att ta sitt 24:e SM-guld. För när det kom till race, då hade Hans än mer att ge än vad han visat på de träningsåk där han genomgående varit snabbast.

- Jag hade allt mörkat lite jag med, flinade Hans i målfållan. Det sedan han tog sitt fjärde SM-guld och andra raka störtloppsguld.

- Det var i stort sett ett bra åk. Lite mer fanns det att göra, men jag är mer än nöjd, konstaterade Hans, sedan det stod klart att guldet var hans.

Helt säker på segern var han inte innan slalomspecialisten André Myhrer kommit i mål med högt startnummer. Men det fanns ingen som kunde hota 22-åriga Hans den här dagen.

Direkt efter det att Hans kommit i mål sträckte "Järs" fram handen och gratulerade. Kanske var det tronskiftet på den alpina farttronen som bevittnades. "Järs" fick nu nöja sig med brons, det sedan födelsedagsbarnet Fredrik Nyberg knep silvret. Både "Järs" och "Fredde" har nu hunnit bli 37 år, så visst har Hans några år på sig att nå ikapp de två giganterna.

Femma utför Åres SM-störtlopp blev Bjursås Charlie Bergendahl, men det sista hoppet tog hårt på hans benhinnor.

- Jag avstår dagens FIS-tävling, men räknar med att kunna köra resten av tävlingarna, hoppades Charlie.

Niklas Rainer var inte nöjd med sitt lopp, men slutade ändå sjua. I den efterföljande FIS-tävlingen fick han sin revansch. Då var det Niklas som var snabbast utför Åreskutan. Visserligen bromsade både Patrik Järbyn och Hans Olsson en del för att förbättra punkterna i tävlingen.

En av de allra gladaste i mål- fållan var Moras Johan Öhagen som blev trea i ÄJSM och fick ett överraskande brons. I SM som kördes strax innan slutade han som 16:e åkare. Det på världscupåkaren Marco Büchels skidor.

Tillsammans med Oskar Trygg och Robert Jacobsson fick även Johan lagguld i ÄJSM. I SM fick Mora därtill ett lagbrons genom trion Hans Olsson, Johan Öhagen och Oskar Trygg.

Långa, tuffa hopp och en hel del svårigheter bjöd Åres SM-störtlopp på. Speciellt damerna fick känna på den tuffa banan. Där försvann, i Anja Pärsons från-varo, favoriten Nike Bent direkt. Istället blev det Jessica Lindell-Vikarby som vann före Jeanette Hargin. Sjua blev Rättviks Therese Borssén.

Alpina SM fortsätter i dag, fredag, med Super-G.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons