Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldgossen

Annons

Efter det att en annan svensk, Peter Arnesson, som haft ledningen de två första av tre gafflingsrundor innan banan sen avslutades med en kortare "rak" slinga, slarvat bort sin segerchans i utförskörningarna strax före den sista passagen av varvningskontrollen, kom slutstriden att enbart handla om Olsen och Löfgren.

- Och när Tommy två kontroller från mål hakade i ett litet träd, smet jag förbi och fick ett litet försprång. Det kändes rätt säkert vid sista kontrollen, berättar Tomas på den efterföljande presskonferensen.

Och norrmannen kände sig uppenbart slagen på förhand, när det nu gick till spurtstrid.

- Tomas är en av världens absolut bästa sprinters och jag är utpräglad långdistansare, så det kändes rätt kört, erkände Tommy, som trots silvret åter fick se hustrun Stine bli bäst i familjen.

Norskan gav aldrig de övriga konkurrenterna någon riktig chans att vinna.

- Jag hörde av Tommy att det var väldigt tätt med spår och mycket svårt. Så jag fokuserade helt på kartan och orienteringen, berättade Stine, efter det att hon skejtat i mål 22 sekunder före Marie Lund. Andraårssenioren, som i sin tur var sju sekunder från att dras in i den spurtstrid, där Stina Grenholm snuvade Tatiana Vlasova på bronset. Det var andra fjärdeplatsen för ryskan, som vann VM på sprint 2000.

Tomas hade god hjälp av dagens kraftigaste hejarklack. Det var hans bollplank i träningsfrågor, Robin Johansson från skidgymnasiet i Mora, som dragit med sig eleverna på ett studiebesök, för att visa hur de ska bete sig när de blir seniorer.

- Robin har jag haft hjälp av det senaste året och han är ett bra stöd. Jag har blivit tryggare i min träning och i min attityd till tävling, berättade Tomas, medan han skrev autografer till en till synes outtömlig ström av Åsarnaungdomar.

För de andra två dalaåkarna gick det inte lika bra.

Minst besviken i början var Moras Lena Hermansson, som kände av debutantnerverna i den stressiga masstarten. När hon skar mållinjen som 12:e tjej, slåendes bland annat Karin Kjellman, var hon rätt nöjd. Men en felstämpling ändrade nog på det.

Desto argare var David Andersson, som efter bland annat ett stavbrott och en artondeplats trodde sig ha kört bort en plats i dagens stafettlag.

Men förbundskapten Anders Erlandsson ger honom chansen på den första sträckan.

En plats som rätt skött kan ge guld.

Speciellt som en viss Tomas Löfgren kör den svenska sistasträckan.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons