Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld för Olsson

Annons

Christian Olsson fick övertag från början. Med 17,16 var han fyra centimeter längre än Edwards i första omgången. Men Phillips Idowu visade direkt att han ville vara med i guldkampen. I kvalet slog han till med 17,54. I finalen var hans första hopp i samma klass - men han hade minimalt övertramp.

I andra omgången tog sig italienaren Fabrizio Donato (17,15) och tysken Charles Friedek (17,33) in i 17-metersklubben. Edwards ökade till 17,32, men Friedek ledde med en centimeter innan Christian Olsson slog till med 17,44. Olsson behöll kommandot.

Den 22-årige göteborgaren nådde 17,42 i sitt tredje hopp och ledde inför slutomgångarna och fick därmed fördel av att hoppa sist i de tre sista hoppen.

Och ingen förmådde rubba honom. Edwards fick finna sig i att ha även Charles Friedek centimetern framför sig. Och Christian Olsson kom han aldrig åt.

Men det senaste decenniets främste trestegshoppare hade kvällens längsta hopp. Det kom i sista omgången och hade räckt till guld - om de inte hade varit övertramp med 1,5 centimeter.

Skrämskottet Idowu, med ilsket blåfärgat hår, silverring i örat och vita knästrumpor, fick aldrig tekniken att stämma.

Friedeks silverhopp i andra omgången var hans enda godkända.

När Friedek missade sitt sista hopp var saken klar.

Christian Olsson hade nått ända fram. 22-åringen brydde sig aldrig om att göra sista hoppet.

Ärevarvet tog vid direkt. Och segerjublet. Flankerad av höjdmedaljduon Stefan Holm och Staffan Strand gav han Olympiastadion en blågul avslutning på torsdagens finalpass i EM.

Och det var Christian Olssons kväll från första omgången till den sista. I femte omgången ökade han till 17,53. Det hör till saken att Christian Olsson bara är i början av sin redan fantastiska karriär. Det var bara drygt ett år sedan han hoppade över 17 meter första gången. Det skedde i Helsingfors den 1 juli och det var också då han för första gången besegrade trestegskungen Jonathan Edwards.

Sedan dess har Olsson bara missat 17-metersgränsen en enda gång - efter en flygresa på mer än ett dygn.

Och sedan dess har han slagit Edwards tre gånger till. Fjärde gången var definitivt den skönaste.

Den kom en gyllene augustikväll i München 2002.

Hans svenska rekord stod sig. 18-metersvallen också.

Men det är bara en tidsfråga innan han ordnar det också.

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons