Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld-Anja

Annons

Det blev inledningsvis några tuffa timmar på torsdagsmorgonen för Anja Pärson - hon fick tandvärk (har en visdomstand som krånglar), mådde som vanligt illa på väg mot backen, av rädsla för att komma för sent, blev stressad av att liften stannade på väg upp i backen och fick sen en chock när hon såg den första banan.

- Vi sa i går, när vi såg hur runt stakad herrarnas andra åk var, att det inte skulle förvåna oss om vi också fick en sån. Och när jag såg den sa jag ''ska vi alla till sjukhus efteråt'', med tanke på hur trötta vi skulle vara efter att ha åkt den långa banan, säger Anja Pärson.

Men trots tandvärken, illamåendet och chocken över banan var hon lugn - alltför lugn - inför årets första VM-start.

- Vår fysio (Stefan Gustavsson) var tvungen att pusha mig vid starten, för jag var för loj. Inför andra åket var jag nervös och då behövdes ingen pushning.

Det lugn som Anja Pärson kom med till VM i St Moritz, beror på att hon vet att hon är i form efter att ha vunnit de tre senaste tävlingarna. I storslalom har hon vunnit stort, med dryga sekunden, och målet var att vinna minst lika stort i VM.

På frågan om hur säker hon var på seger, svarar hon generat:

- Självsäker som man är så visste jag att jag skulle vinna. Den enda jag var orolig för var Sonja Nef.

- Jag tror på mig själv, vet att jag kan och hymlar inte med att jag vill vinna. Några tycker kanske att jag är kaxig.

Segerdansen i målområdet var dock inte inövad.

- Nä, man aktar sig för att tänka på sånt innan, för då går det åt skogen.

Magplasket, som hon och Ylva Nowén började med i Åre när de båda var på pallen i storslalom 2001, bjöd hon förstås också på.

Hennes första åk i VM-banan var utan missar, men inte så snabbt som hon själv vet att hon kan åka. Det räckte ändå till ledning med tolv hundradelar före Forsyth. I det andra åket, som var rakare stakat, en snabbare bana, där öste hon bara på. Hon var snabbast av alla även i det åket, nu med 61 hundradelar.

Att 21-åringen från Tärnaby hittade formen i storslalom efter jul förklarar hon med:

- Efter Semmering åkte jag hem och bröt av från alla träning. Jag gick på puben, träffade kompisar och glömde allt det negativa. Efter några dagar satte jag och pappa på videon och tittade på vad det var vi skulle göra. Det gällde att nollställa, börja om från början. Det var jobbigt mentalt.

Träningen blev optimal, för i Cortina d'Ampezzo tog hon sin allra första storslalomseger, som hon sedan följde upp med seger i Semmering och i St Moritz VM-tävling.

VM-guldet i St Anton för två år sedan, då hon överraskande vann i slalom efter en tung säsong, värderar hon allra högst.

- Det här guldet rankar jag som nummer två.

Nu väntar ett drygt dygns omladdning till lördagens slalom.

- Det gäller att planera fredagen så att jag hinner ladda om ordentligt. Jag har ju ett mästerskapsguld att försvara på lördag.

Men först ska hon försöka att njuta av segern tillsammans med hela tjocka släkten, som är på plats i St Moritz.

Anja Pärson, årgång 2003, har mognat till en självsäker kvinna, som vet vad hon kan och som lyckas bevisa det när det gäller. Men fortfarande gäller den mer ungdomligare parollen ''Megaös Tärnatös''. (TT)

INGELA AHLBERG

Mer läsning

Annons