Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Grycksboexpressen" tillbaka i landslaget

Annons

I helgen när First League avgjordes, i finska Villmanstrand, utnyttjade förbundsledningen Falusonen Torbjörn Erikssons erfarenheter.

- Det är första gången som jag är med. Vi är väldigt många ledare, men det är en stil som förbundskaptenen Ulf Karlsson förespråkar, säger Torbjörn.

- Självklart kan man diskutera hur många ledare som egentligen behövs, men det här systemet har fungerat bra hittills och det syns även på resultaten.

Torbjörn var en av fyra som under Europacuptävlingarna hade ansvar för sprint- och häcklöparna. Med sina egna meriter från den aktiva karriären vet han vilken assistans som behövs under en tävling.

- Jag är som en backup för de aktiva och hjälper till med praktiska saker så att de kan koncentrera sig fullt ut på tävlingarna.

Och de svenska friidrottarna var verkligen koncentrerade i helgen. Även om inte damerna lyckades ta sig till Super League så presterades det många fina resultat och Torbjörn ser en del skillnader när han jämför dagens landslag med det landslag då han själv var aktiv.

- De stora stjärnorna är fler nu. Visserligen hade vi en del stjärnor då också som Patrik Sjöberg, men nu är alla de bästa med i truppen. Och jag kan säga att det verkligen är en härlig stämning, säger Torbjörn.

Vad tror du det svenska friidrottsundret beror på?

- En hel del tror jag handlar om tillfälligheter, att vi har så många högklassiga friidrottare samtidigt. Men vi har duktiga ledare i landet och så har vi lyckats fått fram stora talanger. Det som saknas är duktiga herrsprinters, där är det lite tunt.

Men som gammal 200-meterslöpare måste du glädjas extra åt Carolina Klüfts enastående lopp?

- Ja, det var otroligt bra. Jag trodde aldrig att hon skulle kunna göra 23.20. Fast å andra sidan tror jag hon skulle fungera ännu bättre som 400-meterslöpare. Där skulle hon kunna vara en lika stor stjärna som hon är i sjukamp.

När blir nästa landslagsuppdrag för din del?

- Vi får se om jag får någon mer förfrågan. Men det här är ideellt arbete och en fråga om tid. Nu löste det sig bra när jag kunde ta med familjen till Finland, säger Torbjörn.

JOHAN BENGTS

Mer läsning

Annons