Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt för Borlängegräs

Annons

- Idén om en konstgräsanläggning har väl funnits länge. I alla fall i tio år har den diskuterats i alla de allianser som funnits här i kommunen.

- Men inget hände. Så när beslutet togs om att sätta igång bygget av pappersmaskinen så började jag fundera om inte vi i Kvarnsvedens IK skulle kunna ordna det här på egen hand, berättar Olle.

Egentligen hade KIK-basen tänkt komma igång tidigare än vad som blivit fallet.

- Vi hade hoppats att bidraget från Svenska Fotbollförbundet skulle bli 750 000 kronor som varit vanligt tidigare. Bland annat i Falun.

- Men på grund av att ansökningarna blivit många den senaste tiden så har det sänkts till 350 000 i stället, vilket ställde till det för oss, förklarar Davidsson.

Det fattades 400 000 alltså, som måste in för att täcka totalkostnaden, som hamnar på 5,5 miljoner.

- Men nu är vi i hamn, den sista pusselbiten kom på plats för en vecka sedan och ingen är gladare än jag för att vi äntligen är i hamn.

- Den här anläggningen behöver Borlängefotbollen i stort, inte bara vi i Kvarnsvedens IK, menar Davidsson.

Det konstgräs som ska läggas är av allra senaste slag.

- Det finns bara i Frankrike än så länge men har fått högsta betyg av UEFA. De nya garanti- regler som gått ut från förbundet om hållbarhet med mera är också täckt, fem års spelbarhet är garantin på det gräs som levereras till Kvarnsvedens IP vecka 26, två år har gränsen varit tidigare.

Redan i nästa vecka kör man igång med en del arbeten. Sex centimeter stenmjöl ska läggas på den yta som tidigare gjorts i ordning med dränering och annat.

Vecka 24 ska så tre mil(!) värmerör plöjas ner och veckan därpå ska hela ytan asfalteras och en del fyllnadsjobb vid sidan om asfalten göras.

- Mycket av det här ska våra egna medlemmar hjälpa till med.

- Men när det vecka 26 (mitten av juli) blir dags för att lägga ut konstgräset kommer experter från Holland hit, sådant behövs specialkunskaper för, säger Olle.

Vilken betonar att konstgräsanläggningen inte är tänkt som en ekonomisk mjölkkossa för Kvarnsvedens IK.

- Det blir en-året-runt-anläggning, visst. Men vi tänker hyra ut den till en rimlig kostnad för i första hand föreningarna i Borlänge.

- Intresset är redan stort från klubbarna, konstaterar KIK-basen.

Beröm ger Olle också till sina medarbetare i projektet, inte minst då Stig Ernfridsson och Lars-Hugo Nilsson men också till alla inblandade i från Stora Enso, som verksamt bidragit med expertis under själva projekteringsarbetet.

- Utan alla hjälp vi fått hjälp hade det här aldrig gått i lås, förklarar Davidsson.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons