Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gren till Liechtenstein

Annons

Har de en fotbollsliga i Liechtenstein, kanske många av er läsare tänker när ni läser detta.

De har de - på amatörnivå.

Men FC Vaduz är anslutna till det Schweiziska Fotbollförbundet, och spelar sedan fem år tillbaka i Schweiz League B.

Den gångna säsongen slutade klubben på andraplats, och kvalar just nu som bäst för att nå högsta ligan.

- Skulle klubben vinna sin match på söndag, tar klubben för första gången klivet upp i högsta serien. Det skulle givetvis kännas lite extra.

Men varför väntade du inte med att skriva på kontraktet till efter matchen på söndag?

- Missar klubben nu, så satsar man vidare. Vaduz är en klubb som strävar uppåt, och som har möjligheter att göra det. Sedan ser jag uppdraget i Vaduz som ett bra sätt att skaffa mig erfarenhet. Det här blir ju mitt första jobb som huvudtränare i en klubb.

De senaste 20 åren av sitt liv har Mats bott i Schweiz. Under de första 15 åren var han firad spelare i Grasshoppers, och de senaste fem åren har han verkat som tränare i olika klubbar. Senast som ungdomsansvarig i Grasshoppers.

Samtidigt som han genomgått en tuff tränarutbildning som lett fram till en speciell UEFA-licens. Något som är ett måste för att få träna ett lag i Schweiz högsta liga.

- Det är väl egentligen först nu, med licensen i hand, jag tagit initiativet till att få ett jobb som huvudtränare. I samma veva kom Vaduz med en förfrågan och på den vägen är det, säger Mats Gren.

Den 14 juli kommer första stora provet för tränare Gren. Som cupmästare i Liechtenstein är nämligen Vaduz berättigade att spela i UEFA Cupen, och laget går in i den första kvalomgången.

- Snabba bud. Spelarna i laget ska ha några veckor semester först, och sedan är det väl så att det kan bli knappt om tid att hitta förstärkningar till dess.

Är det några spelare i Sverige som kan bli aktuella?

- Som svensk har jag väl alltid blickarna riktade mot Sverige, så visst kan det bli aktuellt. Men vi får se...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons