Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräfnings utanför prispallen efter protest

Annons

Tolv plusgrader och tungåkta banor skapade definitivt inte de bästa förutsättningarna när de två SM-dagarna i Luleå inleddes med sprinttävlingarna Folksam Cup och Rossignol Cup i lördags.

Men det var inget som verkade bekymra Kalle Gräfnings, som framför allt i avslutningen av sina kvalheat sluggade sig vidare ända till A-finalen.

Där såg allt ut som vanligt inledningsvis, Kalle Gräfnings start kunde varit bättre och vid det första uppförslutet låg han fyra och sist i finalfältet.

- Jag fick ett felskär och tvingades lägga mig bakom de andra.

Före den sista kurvan för målgång kom rycket, och Kalle Gräfnings tog in meter för meter och hotade i en formidabel spurtstrid ledande Mikael Larsson, I19 IF, och hade loppet varit tio meter längre hade antagligen utgången blivit en annan.

Ett styrkebesked med tanke på att han 30 meter från mål fortfarande parkerade på fjärdeplatsen.

Just då hade han gjort sitt bästa lopp någonsin i karriären, och han hade fått ett klart svar om den framtida skidkarriären.

- Sprinten är min melodi, tyckte han.

Då kom beskedet från speakern om att en protest lämnats in på grund av att Kalle Gräfnings hade gjort en sidledsförflyttning framför Sollefteås SK:s Fredrik Uusitalo 20 meter före målgång (spårbyte uttrycktes också trots att det knappast gick att urskilja några spår i snösörjan), och efter ett möte i tävlingsledningen var den dagen förstörd för Kalle Gräfnings som naturligtvis var mycket upprörd efter beskedet som innebar att han hamnade utanför pallen.

- Jag har talat med alla i startfältet inklusive Fredrik Uusitalo och ingen ansåg sig ha störts av någonting, berättade Kalle Gräfnings innan han snabbt lämnade tävlingsområdet.

Lillsyrran Marias, som tävlar för Domnarvets GoIF, glädje höll i alla fall i sig efter sitt fina lopp som betydde en tredjeplacering i A-finalen i klassen D19-20.

- Det var faktiskt säsongens bästa lopp för mig, trots att jag var bästa junior i D-21-klassen 15 kilometer fristil masstart som slutade med en 16:e plats vid SM i Hudiksvall för några veckor sedan.

I D21-klassen blev det favoritseger när Anna Dahlberg, Åsarna IK, vann allt från prolog till A-final.

Förstaårssenioren Håkan Löfström, Falun-Borlänge, var mycket nöjd med sin tredjeplats i B-finalen H21.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons