Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goths krönika: Nu är Leksand illa ute

Annons

För statistiken talar klart och entydigt mot ett avancemang för Leksand.

De senaste fem säsongerna har inget lag som inlett kvalserien med två raka förluster lyckats ta sig upp.

Redan efter två spelade omgångar har serien delats mitt itu. Först en övre halva med Malmö och Skellefteå på sex poäng, skuggade av Södertälje med fem. Sedan ett bottenträsk med enpoängaren Björklöven och "nollorna" Skellefteå och Leksand.

Närmast väntar Rögle hemma och Björklöven borta, därefter ett dubbelmöte med Södertälje. För att Leksand inför slutspurten ska vara med och fajtas om åtminstone en andraplats krävs, förmodligen, full pott på dessa fyra matcher. Något jag skulle bli mycket förvånad om laget mäktar med det.

Det ska betonas att Leksand inte gjorde någon dålig match mot Skellefteå. Ett oavgjort resultat hade speglat skeendet på isen mer rättvist.

Hemmalaget vann exempelvis skotten i slutperioden med 15-6, när det jagades reducering, som kom via Janne Huokko, och kvittering, som Skellefteås målvakt Andreas Hadelöv satte stopp för.

Den främsta orsaken till att Leksand förlorade var lagets usla power play.

Vid nio tillfällen var LIF i numerärt överläge, och exempelvis i mittperioden spelade man fem mot tre i 1.42 utan att få hål på Hadelöv.

Just power play avgör ofta jämna matcher. Mot Malmö släppte Leksand in fyra mål i box play. I går kom Skellefteås 0-1 när gästerna var en man mer.

Leksands power play är alldeles för förutsägbart. Alla vet att Jan Huokko, Pasi Saarela och Mike Siklenka gärna vill ta avslut. Alltså ställer man upp en försvarsbox utifrån det. När inte heller Mikael Karlberg är den playmaker han var för ett par år sedan, går det ofta grus i maskineriet.

För att nå framgång krävs också en toppmålvakt. Peter Hirsch hade ingen större lycka med sig i Malmö och efter två perioder mot Skellefteå fick Joni Puurula hoppa in mellan stolparna. Detta efter att inget av Skellefteås mål varit otagbara, som det heter.För tränare Jukku Rautakorpi gäller det att gjuta nytt mod i killarna. Jag är rädd för att tåget nu gått och Leksand blir fast på perrongen.

Kört är det definitivt även för Mora IK. Det vore en jätteskräll om man vinner i Karlstad i kväll och spelar till sig en femte match i kvartsfinalserien mot regerande mästarna.

Mycket fokus läggs på tjecken Pavel Brendl. Bänkad i match två och sporadiskt använd i lördags, och då åtminstone i två perioder nästan uteslutande i samband med power play.

Ingen kan ta ifrån Brendl hans skott, som i elitserien gav honom en särställning när det gäller målskyttet. Men han kan säkert inte stava till lagmoral ens på tjeckiska.

Brendl har ett stort ego och spelar mest bara för sig själv. Därför skulle jag ta mig både en och två funderare innan jag snackade kontrakt med honom inför nästa säsong.

Mora kan blicka tillbaka på en kanonsäsong. Att klubben från Ovansiljan skulle ta sig till slutspel, igen, var det få som trodde. Nu gäller det för Jan Simons & kompani att bygga vidare. I och med Juha Pitkämäkis underskrift på nytt 2-årskontrakt ser framtiden ljus ut för MIK.

Helgens särklassiga behållning var "el clàsico", tungviktsmötet mellan Barcelona och Real Madrid i den spanska ligafotbollen. En sprudlande fotbollsfest, 3-3, med den unge, blott 19-årige, Messi i huvudrollen. Messi, tremålsskytt för Barca, var outstanding.

Mer läsning

Annons